Üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin İngilizce başarısını yordayan faktörler (Karabük Üniversitesi örneği)
The factors predicting english achievement of university preparatory class students (Karabuk University sample)
  1. Tez No: 458466
  2. Yazar: BÜŞRA ŞANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SAPANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Başarısı, Kişilik, Kaygı, Motivasyon, Özyeterlik, English Achievement, Personality, Anxiety, Motivation, SelfEfficacy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin İngilizce başarısını yordayan faktörleri incelemektir. Bu bağlamda İngilizce başarısıyla ilişkili olduğu düşünülen kişilik, kaygı, motivasyon ve öz yeterlik değişkenleri incelenmiştir. Araştırmaya Karabük Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda öğrenim gören toplam 279 öğrenci katılmıştır. Kişilik değişkeni için Sıfatlara Dayalı Kişilik Ölçeği; kaygı değişkeni için Yabancı Dil Sınıf Kaygısı Ölçeği; motivasyon değişkeni için Akademik Motivasyon Ölçeği ve öz yeterlik değişkeni için İngilizce İle İlgili Öz-Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde bilgisayar paket programından yararlanılmıştır. Öğrencilerin İngilizce başarıları ve cinsiyetleri arasındaki fark için Bağımsız Örneklem t-testi; İngilizce başarıları ve mezun oldukları lise türü arasındaki ilişki için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA); İngilizce başarısı ile kişilik, kaygı, motivasyon ve öz-yeterlik arasındaki ilişkiler için ise Pearson momentler korelasyonu ve bu değişkenlerin İngilizce başarısını yordama gücünü saptamak için çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the factors predicting English achievement of university preparatory class students with respect to such variables as personality, anxiety, motivation and self-efficacy. The participants of the study were 279 students who study at Karabük University School of Foreign Languages. Various scales related to each variable (Adjective Based Personality Scale, Foreign Language Classroom Anxiety Scale, Academic Motivation Scale, and A Self-Efficacy Scale For English) were used. A statistical package programme was benefitted to analyze the data obtained from the participants. Independent Sample t-test for the difference between English achievement and gender, one-way ANOVA for the relation between English achievement and high school type, correlation analyses for English achievement & personality, anxiety, motivation and self efficacy were carried out. Multiple Linear Regression analysis was also used in order to determine the predictability of English achievement.