An examination of the relationship between content familiar texts derived from readers interest and reading performance of English language learners at university level
Okur ilgisine dayanan tanıdık içerikli metinler ile üniversite düzeyindeki ingilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin okuma başarısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 277949
  2. Yazar: NESRİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: art alan bilgisi, okuduğunu anlama, okuma başarısı, ilgi, background knowledge, reading comprehension, reading performance, interest
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencilerinin okuma başarısı ve konu ilgi alanı ile ilişkilendirilmiş konu art alan bilgisi ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Veri toplamak için araştırmacı tarafından katılımcıların okuma ilgi alanlarını araştıran bir anketin yanısıra konu art alan bilgisi ve ilgisini ölçmeyi amaçlayan iki maddelik bir anketle beraber sunulan üç adet okuma testi geliştirilmiştir. Araçlar TOBB ETU Hazırlık Okulunda İngilizce öğrenimi gören 75 ögrenciye uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15.0 programı ile analiz edilmiştir. Veri analizi için betimsel istatistik olarak ortalama ve standart sapma, çıkarımsal istatistik olarak tek yönlü varyans analizi ile Spearman korelasyon testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, öğrencilerin her bir okuma testinden aldıkları okuma başarısı puanları arasında anlamlı bir farklılığın olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında, konu art alan bilgisi ile konu alan ilgisinin her bir test düzeyinde anlamlı düzeyde ilişkili olduğu ve (a) konu art alan bilgisi ile okuma başarısının bunun yanı sıra (b) konu alan ilgisi ile okuma başarısının da orta-ilgi&art alan bilgisi testi (Animal Testing; Science or Fiction?) ile yüksek-ilgi&art alan bilgi okuma başarısı testinde (Eurovision Song Contest- 2009) ilişkili olduğu elde edilen bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship of background knowledge in relation to topic interest and reading performance of English language learners at TOBB University of Economics and Technology. For that, a reading interest questionnaire and three reading comprehension tests, which were accompanied with a 2-item background & interest questionnaire, were developed by the researcher. These instruments were implemented on 75 English language learners studying at TOBB ETU Preparatory School. The results obtained from the instruments were analyzed through SPSS 15.0. In analyzing the data, descriptive statistics as average and standard deviation besides inferential statistics as one-way ANOVA and Spearman?s correlation test were used. The results of the study revealed that there is a significant difference among the three reading performance scores of the language learners. Besides, the correlation of topic background knowledge and interest is highlighted for each of three reading comprehension tests, so are the significant relationships of (a) background knowledge and reading performance as well (b) topic interest and reading performance also among the results for ?Animal Testing; Science or Fiction?? which is the moderate-interest & background knowledge and ?Eurovision Song Contest- 2009? which is the high- interest & background knowledge test.