Küresel gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin dış güvenlik politikası
Turkey's external security policy in the context of global developments
  1. Tez No: 458472
  2. Yazar: BEYAZIT BESTAMİ UYUMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: küreselleşme, dış politika, Türkiye, globalization, foreign policy, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Dış politikayı değerlendirirken hem iç hem de dış dinamikleri göz önünde bulundurmak gerekir. Dış dinamikleri değişen stratejik ve ekonomik ortaklıklar oluştururken, iç dinamikleri kültür, tarih, din, siyasal yasamdaki aktörler ve kamuoyu biçimlendirmektedir. Tüm bunların dışında da küreselleşme, devletler arasında sınırları kaldıran önemli bir olgudur. Küresel dünyada, iki devlet arasındaki ilişkilerde dahi tüm toplumların etkilenmesi mümkündür. Dış politika, devletin/toplumun kendini nasıl tanımladığı, bu tanımlamayı dünyaya nasıl yansıtabildiği ve dünyadaki gelişmeleri kendine nasıl adapte edebildiği ile ilgili bir alandır. Küreselleşme ile beraber dış politikanın uygulandığı zemin -yani uluslararası sistemin kendisi- geçirdiği dönüşüm nedeniyle, değişmektedir. Dış politikada karar alma aşamasında, küreselleşmenin bir sonucu olarak dünyada hâkim siyasi yapı olan ulus-devlet sistemi dönüşüm geçirmekte, dolayısıyla ulus-devlet dış politikaları da değişim göstermektedir. Bu çalışmanın amacı küreselleşmenin Türk dış politikasına etkilerini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Both internal and external dynamics when assessing foreign policy should be taken into consideration. Outside the changing dynamics of creating a strategic and economic partnership, the internal dynamics of culture, history, religion, and shaped my political actors and public law. All of them except the globalization, a phenomenon that is important to remove the boundaries between states. Global world, it is possible to influence the entire society, even in the relations between the two states. Foreign policy, state / society itself how it defines where and how to reflect developments in the world that self-define how the world is an area about which can adapt. Due to globalization, which along with the ground external policies kendisi- ie the transformation of the international system is changing. At the stage of decision making in foreign policy, as a result of globalization, the world is undergoing the dominant political structure of the nation-state system conversion, hence nation-state also shows the change in foreign policy. The aim of this study was to determine the effects of globalization on Turkish foreign policy.