Geri Dön

Dış politikada istihbaratın yeri ve önemi

Place and importance of intelligence in foreign politics

  1. Tez No: 458473
  2. Yazar: SERVET BOZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜDAYİ SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: istihbarat, dış politika, dış politikada karar alma, Intelligence, foreign policy, foreign policy decision-making
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 126

Özet

Geliştirilen yeni dış politikalar, uluslararası ilişkilerde süregiden strateji ve kurumların ortaya çıkmasını sağlayamayabilir. Dış politikaların, anlık istihbarat bilgilerine göre değişiklikler göstermemesi başarısız neticelenmesine neden olabilir. ABD'nin Afganistan ve Irak'ta yaşadığı olay bunlara basit birer örnektir. ABD, her iki savaşta da önemli politik hatalar yapmış ve akabinde ciddi şoklar yaşamıştır. Afganistan savaşının başından beri tartışılan bir konu olmasına rağmen, ABD'nin yanlış politikaları telafisi zor neticelere sebebiyet vermiştir. Bu örnekte dış politikanın, geçerli istihbari veriler ile desteklenememesi en büyük etkendir. İstihbarat kavramı, ekseriyetle savaş ve çatışma ortamlarının önemli bir parçası gibi gözükse de, esasında demokratik bir dünya düzenin kurulmasında, bölgesel ve küresel barışın inşasında çok önemli görev üstlenmektedir. İyi kurgulanmış istihbarat örgütlerinin sistemli bir biçimde görev yaptığı ülkelerde, refah seviyelerinin ve demokratik düzenin güç kazandığı, savaş ve kaos ortamlarının az rastlanır olduğu görülmektedir. Örneğin, ABD ve İngiltere'nin refah düzeyleri dile getirilirken, aynı zamanda FBI, CIA ve MI6 gibi istihbarat örgütlerinin de akla gelmesi bununla ilgilidir. Bu bağlamda dış politikada karar alınırken, iyi çalışan bir istihbarat sisteminin varlığı oldukça mühimdir. İstihbaratsız bir dış politikada iyi neticeler almak, imkansıza yakındır. İstihbaratın tüm argümanları, hem dış politikanın oluşturulma aşamasında hem de uygulanan dış politikaya yön verilmesinde vazgeçilmez unsurlardır. Bir ülkenin, diğer ülke ya da terörist grupların saldırılarını tespit etmesi ciddi bir organizasyon gerektirir. İstihbarat örgütleri ile dış politikanın anlamlı birlikteliği ülkelere önemli öngörüler sağlar.

Özet (Çeviri)

Reformed strategies of foreign policy may not make contributions to the emergence of continuous strategies and institutions in international relations. Not showing a change in the light of intelligence reports may lead to failure in the given set of foreign policy strategies. Simply, the situation that the United States faced within Afghanistan and Iraq may be given as an example. The US has made crucial political mistakes in both wars and subsequently has gotten serious troubles. Even though they have been seriously criticized from the beginning of the Afghan war, the erroneous policies of the US caused irrecoverable consequences. The lack of genuine intelligence reports was one of the reasons of their failure. Generally, the concept of 'intelligence' actually takes on the essential task of setting the democratic world order and building regional and global peace even though it seems a significant apparatus of war. In the countries where well-formed intelligence services operate systematically, it appears that the country's democratic and economic level gains strength while the possibility of war and chaos decreases. This is the reason behind the concentration of the U.S.A and the United Kingdom on intelligence services such as FBI, CIA and MI6. In this context, possessing well-performed intelligence services while taking decision on foreign policy is quite important. It is almost impossible to turn up trumps on diplomatic issues without security intelligence. All the arguments of security intelligence are indispensable components for the formation and application of foreign policies. Detecting the faults of other states or terrorist groups requires successful organization. Association of intelligence services and foreign policy provides crucial perspective. In this regard, the subject of this study is over the intersection of security intelligence and foreign policy behavior.

Benzer Tezler

  1. Stratejik istihbaratın güvenlik stratejileri ve politikaları açısından yeri ve önemi

    The place and significance of strategic intelligence with regards to security strategies and policies

    MERVE SEREN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Uluslararası İlişkilerPolis Akademisi

    Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI

  2. Azerbaycan ve Türkiye'nin 1991-2022 yılları arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerinde Hazar Denizi'nin önemi

    The importance of the Caspian Sea in the political and economic relations of Azerbaijan and Turkey between 1991-2022

    MAHAMMAD ALAKBAR-ZADA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Uluslararası İlişkilerİstanbul Aydın Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İBRAHİM MURAT KASAPSARAÇOĞLU

  3. Millî Mücadele Dönemi Türk basınında dış politika yönelimleri

    Foreign policy orientations in the Turkish press during the National Struggle

    MUSTAFA ARIKAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    TarihKaradeniz Teknik Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. UĞUR ÜÇÜNCÜ

  4. İran'ın dini jeopolitiği

    Religious geopolitics of İran

    CİHAN ÇİFCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Siyasal Bilimlerİstanbul Aydın Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN

  5. Çağdaş Suriye nesrinde siyasî hapishane edebiyatı üzerine eleştirel bir bakış

    The literature of political prisons in contemporary Syrian prose analytical prepective

    ABDOLGADER MOHAMED ALİ

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2014

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıSelçuk Üniversitesi

    Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. FİKRET ARSLAN