Dış politikada istihbaratın yeri ve önemi
Place and importance of intelligence in foreign politics
- Tez No: 458473
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜDAYİ SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: istihbarat, dış politika, dış politikada karar alma, Intelligence, foreign policy, foreign policy decision-making
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Geliştirilen yeni dış politikalar, uluslararası ilişkilerde süregiden strateji ve kurumların ortaya çıkmasını sağlayamayabilir. Dış politikaların, anlık istihbarat bilgilerine göre değişiklikler göstermemesi başarısız neticelenmesine neden olabilir. ABD'nin Afganistan ve Irak'ta yaşadığı olay bunlara basit birer örnektir. ABD, her iki savaşta da önemli politik hatalar yapmış ve akabinde ciddi şoklar yaşamıştır. Afganistan savaşının başından beri tartışılan bir konu olmasına rağmen, ABD'nin yanlış politikaları telafisi zor neticelere sebebiyet vermiştir. Bu örnekte dış politikanın, geçerli istihbari veriler ile desteklenememesi en büyük etkendir. İstihbarat kavramı, ekseriyetle savaş ve çatışma ortamlarının önemli bir parçası gibi gözükse de, esasında demokratik bir dünya düzenin kurulmasında, bölgesel ve küresel barışın inşasında çok önemli görev üstlenmektedir. İyi kurgulanmış istihbarat örgütlerinin sistemli bir biçimde görev yaptığı ülkelerde, refah seviyelerinin ve demokratik düzenin güç kazandığı, savaş ve kaos ortamlarının az rastlanır olduğu görülmektedir. Örneğin, ABD ve İngiltere'nin refah düzeyleri dile getirilirken, aynı zamanda FBI, CIA ve MI6 gibi istihbarat örgütlerinin de akla gelmesi bununla ilgilidir. Bu bağlamda dış politikada karar alınırken, iyi çalışan bir istihbarat sisteminin varlığı oldukça mühimdir. İstihbaratsız bir dış politikada iyi neticeler almak, imkansıza yakındır. İstihbaratın tüm argümanları, hem dış politikanın oluşturulma aşamasında hem de uygulanan dış politikaya yön verilmesinde vazgeçilmez unsurlardır. Bir ülkenin, diğer ülke ya da terörist grupların saldırılarını tespit etmesi ciddi bir organizasyon gerektirir. İstihbarat örgütleri ile dış politikanın anlamlı birlikteliği ülkelere önemli öngörüler sağlar.
Özet (Çeviri)
Reformed strategies of foreign policy may not make contributions to the emergence of continuous strategies and institutions in international relations. Not showing a change in the light of intelligence reports may lead to failure in the given set of foreign policy strategies. Simply, the situation that the United States faced within Afghanistan and Iraq may be given as an example. The US has made crucial political mistakes in both wars and subsequently has gotten serious troubles. Even though they have been seriously criticized from the beginning of the Afghan war, the erroneous policies of the US caused irrecoverable consequences. The lack of genuine intelligence reports was one of the reasons of their failure. Generally, the concept of 'intelligence' actually takes on the essential task of setting the democratic world order and building regional and global peace even though it seems a significant apparatus of war. In the countries where well-formed intelligence services operate systematically, it appears that the country's democratic and economic level gains strength while the possibility of war and chaos decreases. This is the reason behind the concentration of the U.S.A and the United Kingdom on intelligence services such as FBI, CIA and MI6. In this context, possessing well-performed intelligence services while taking decision on foreign policy is quite important. It is almost impossible to turn up trumps on diplomatic issues without security intelligence. All the arguments of security intelligence are indispensable components for the formation and application of foreign policies. Detecting the faults of other states or terrorist groups requires successful organization. Association of intelligence services and foreign policy provides crucial perspective. In this regard, the subject of this study is over the intersection of security intelligence and foreign policy behavior.