Türkiye'nin yumuşak güç potansiyelinin Orta Afrika ülkelerine yönelik stratejisi
  1. Tez No: 458480
  2. Yazar: SERHAT İBRAHİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HACISALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika, Orta Afrika, Afrika Açılımı, Africa, Central Africa, Africa Initiative
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Uluslararası açıdan güç, temel aktör durumundaki devletler açısından büyük öneme sahiptir. Son dönemlerde de devletlerin askeri güç kullanımı olan sert güç karşısında, karşı tarafı ikna etmeye dayalı yumuşak güç üzerine çalışmalarda artış yaşanmıştır. Çalışma kapsamında da Türkiye'nin Orta Afrika ülkelerine yönelik yumuşak güç potansiyeli değerlendirilmiştir. Bu kapsamda söz konusu ülkelerle son yıllarda öğrenci değişimi, kalkınma yardımları gibi konularda önemli gelişmeler kaydedildiği belirlenmiştir. Bununla beraber Türkiye'nin bölgesel güç hedefinin de etkisi ile bu ülkelere yönelik daha kapsamlı politikalar geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Özellikle bölgenin enerji açısından öneminin yanı sıra ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesi ile birlikte, Türkiye'nin uluslararası konularda desteklenmesi açısından da Afrika açılımının Orta Afrika ülkelerinin potansiyelini yansıtacak şekilde geliştirilmesi de gereklidir.
Özet (Çeviri)
In international level, power has great importance for the state as the major player. Recently, the use of military force against the hard power of the state, based on convincing the other party has experienced an increase in work on soft power. In this context soft power potential has been evaluated for Central African countries. Thus the exchange of students in recent years with these countries, significant improvements in areas such as development assistance is determined to be recorded. However, a more comprehensive policy towards these countries, with the impact of Turkey's regional power targets needs to be developed. Especially in combination with the evaluation of the importance as well as economic potential in terms of energy, in terms of Turkey's support on international issues of development in Africa Expansions to reflect the potential of the Central African country is also required.