Küreselleşmenin kavramsal, tarihsel, siyasal boyutları
Conceptual, historical, political dimensions of globalization
  1. Tez No: 458481
  2. Yazar: İSMET ŞAHİN BİRGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, süreç, uluslararasılaşma, siyasal boyutları, Globalization, the process of internationalization, political dimensions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Küreselleşme yirmi birinci yüzyılda yaşam biçimini, üretimi, siyaseti, uluslararası ilişkileri, tüketim kalıplarını, kısacası tüm yaşam alanlarını kapsayan ve biçimlendiren önemli süreçlerin başında gelmektedir. Küreselleşmenin, 1980'lerden itibaren etkileri, kazandırdıkları ve kaybettirdikleri üzerindeki tartışmalar bir hayli çoktur ve sosyal bilimlerin gündemini de uzun zamandır meşgul etmektedir. Küreselleşmenin bu denli makro ölçekli etkileri bugün olduğu gibi gelecek on yıllar boyunca da devam edecek gibi görünmektedir. 1980'li yıllarla birlikte tüm yaşam alanlarında etkin olan ve değişim, dönüşümlere yol açan küreselleşme olgusunun Türkiye'ye de birtakım etkileri vardır. Hızla küreselleşen dünya düzeni paralelinde küreselleşme döngüsüne girmiş olan ülkemizin; çok yönlü politikalar oluşturmak ve hedeflerini büyütmek açısından oluşturulacak yeni stratejilere yön vermesi ile dünya ülkeleri arasında küresel bir güç olarak yerini alması konusu, içinde bulunduğumuz 21. yüzyıl içerisinde önem kazanmış bir konudur. Bu çalışmada küreselleşmenin tarihsel ve siyasal etkileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Globalization in the twenty-first century lifestyles, production, politics, international relations, consumption patterns, in short, covering all areas of life and shape is one of the important process. Globalization effects since the 1980s, the debate on which they were losing a considerable gain is a very long time and is also engaged in the agenda of the social sciences. Globalization so much macro-scale effects are likely to continue for the next ten years as it is today. Active and change in all spheres of life with the 1980s, when globalization leads to transformation of Turkey it has also some effects. Our country, which has entered the globalization cycle parallel to the rapidly globalizing world order, creating a multidirectional policy and directing new strategies that will be formed in order to enlarge our targets and taking its place as a global power among the countries of the world is a matter that has become important in the 21st century we are in. This study focuses on the historical and political effects of globalization.