Türkiye'de uluslararası kapsamda faaliyet gösteren dernek ve vakıfların etkisi ve toplumsal analizi
Effectiveness and social analysis of associations and foundations within international scope in Turkey
  1. Tez No: 458479
  2. Yazar: TARKAN OĞUZ YAŞAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. YAŞAR HACISALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil toplum kuruluşu, uluslararası STK'lar, Yeşilay, Kızılay, Civil Society Organizations, International NGO's, Yeşilay, Kızılay
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sivil toplum düşüncesi günümüze önemini giderek arttırmaktadır. Sivil toplumun yükselişinin temel nedeni sosyal haklar ve insani yardım noktasında gelişime ve ilerlemeye duyulan ihtiyaçtır. Devletin sorumluluk düzeyi bu süreç içerisinde geçtiğimiz yıllar içerisinde artmış ancak mevcut ekonomik kaynaklar devletin aktif rolünün zaman içerisinde sorgulanmasına neden olmuştur. Bu bağlamda hem yerel hem de uluslararası düzeyde sivil topluma duyulan ihtiyaç artış göstermiştir. Günümüzde sivil toplum kuruluşları birer sosyal hak savunucu, insani yardım elçisi ve küresel bazda birer yumuşak güç unsuru olarak faaliyet göstermektedir. Sivil toplum kuruluşları küresel bazda ülkeler arasında kültürel değişim sağlamakta ve ulusların özellikle afet dönemi gibi olumsuz koşullar altında birbirine destek olma düzeylerini arttırmaktadır. Sivil toplum kuruluşları günümüz dünyasında etki alanını giderek genişletmektedir, bu bağlamda Türkiye'de faaliyet gösteren STK'larda özellikle çevre, eğitim ve sağlık gibi konularda faaliyetlerine küresel bazda hız vermektedir. Bu amaçla, Türkiye'de uluslararası alanda faaliyet gösteren STK'ların etkisi ve toplumsal analizinin ortaya konması amacı ile, çalışma içerinde Yeşilay ve Kızılay dernekleri incelenmiştir. Çalışmada hedeflenen analiz sonuçlarına ulaşılabilmesi amacı ile Yeşilay ve Kızılay derneklerinin yöneticileri ile çalışma alanları, uluslararasılaşma faaliyetleri, gönüllülük ve bağış toplama süreçleri ve aktif vatandaşlık faaliyetleri, uluslararası iş birlikleri ile ilintili olarak yarı yapılandırılmış mülakat çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışma temel olarak uluslararası bazda faaliyet gösteren iki STK olarak Yeşilay ve Kızılay arasındaki küreselleşme bazlı stratejiler arasındaki farkları ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırma kapsamına alınan iki STK'nın küresel çaplı iş birlikleri, geleceğe yönelik hedef ve projeleri, yerel, ulusal ve uluslararası bazda sahip oldukları stratejik ve eylemsel farklılıkların belirlenmesi Türkiye'nin mevcut ve geleceğe yönelik sivil toplum kuruluşları faaliyetlerinin genel bir çerçevesini çizmek açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Civil society is increasing its day-to-day importance. The main reason for the rise of civil society is the need to develop and advance at the point of social rights and humanitarian assistance. The level of responsibility of the state has increased during this period, but the current economic resources have caused the active role of the state to be questioned over time. In this context, the need for civic gathering at both local and international levels has increased. Today, non-governmental organizations act as advocates of social rights, humanitarian aid ambassadors and soft power elements on a global basis. Non-governmental organizations provide cultural exchanges between countries on a global basis and increase the level of mutual support of nations under adverse conditions, especially disasters. NGOs are increasingly expanding their influence in today's world, in this context, NGOs operating in Turkey are accelerating their activities especially in environment, education and health on a global basis. For this purpose, Yeşilay and Kızılay societies were examined with the aim of demonstrating the impact of NGOs operating in the international field in Turkey and social analysis. A semi-structured interview study was carried out with the aim of reaching the results of the analysis aimed at the study, with the administrators of Yeşilay and Kızılay associations, working areas, internationalization activities, volunteering and fundraising processes, active citizenship activities and international cooperation. The study is aimed primarily at revealing the differences between globalization-based strategies between Yeşilay and the Kızılay as two NGOs operating on an international basis. Determining the strategic and operational differences of the two NGO's within the scope of the research on global cooperation, future goals and projects and on local, national and international basis is important to draw a general framework of Turkey's current and future NGO activities.