Otel marka değerinin, otel ziyaretçilerinin marka sadakatine etkisi: Point Hotel Barbaros uygulama çalışması
Brand valuable effect of hotel visitors at the value of hotel brand: Point Hotel Barbaros implementation study
- Tez No: 458486
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR ÖZYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Değeri, Otel İşletmelerinde Marka Değeri, Marka Sadakati, Brand, Brand Value, Brand value in hotel business, Brand loyalty
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda yaşanan gelişmeler işletmelerin piyasadaki durumunu yakından ilgilendiren konular olmaktadır. Piyasada yaşanan aşırı rekabet durumu, işletmelerin piyasadaki durumunu pazarlamadaki çabalarının verimliliğine göre değerlendirilmesi sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Bu değerlendirme sonucunda ise tüketicilerin işletmenin sunduğu ürün ve hizmetleri algılama biçimleri, davranış ve tutumları belirleyici konumda olmaktadır. Bu sebepten dolayı işletmeler zorunlu olarak bu değişimlere uymak, tüketicilere sundukları ürün ve hizmetlerin, tüketicilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayacak şekilde planlamak ve meydana getirmek durumundadırlar. Bunun yanında da ürün ve hizmetlerin tüketicilere sağladığı yararlara ek bir değer katmak durumundadırlar. İşletmelerin piyasada rekabet avantajı elde ederek hedeflerini gerçekleştirmesi doğrultusunda 'marka değeri ve marka sadakati' oluşturma stratejisi bu değişimlere uyum sağlamada önemli bir araç olabilir. Bu çalışmanın amacı hotel marka değerinin, hotel ziyaretçilerinin marka sadakatine etkisini tespit etmektir. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde otel işletmeleri, marka ve marka değeri, ikinci bölümde ise, marka sadakati kavramları incelenip açıklanmıştır. Araştırma bölümünde ise 200 kişi ile yapılan anketle oluşturulan veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiş, marka değeri kavramının artması, ziyaretçilerde oluşan marka sadakati kavramını da pozitif yönde etkilediğini ve çok yüksek oranda arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, economic, social and cultural developments are closely related to the situation of the enterprises in the market. The extreme competition situation in the market leads to the evaluation of the situation in the market according to the efficiency of the marketing efforts. As a result of this evaluation, consumer's perception of products and services offered by the operator is in a position to determine behavior and attitudes. For this reason, enterprises must compulsorily follow these changes, plan and plan to meet the needs and expectations of the consumers and the products and services they give to the consumers. In addition, products and services must add value to the benefits that consumers provide. The strategy of creating 'brand value and brand loyalty' in the direction of businesses achieving their goals by obtaining a competitive advantage in the market can be an important means of adapting to these changes. The purpose of this study is to determine the effect of the brand value of the hotel, the brand loyalty of the hotel. The study consists of two main parts. In the first part, the concepts of hotel management, brand and brand value and in the second part, brand loyalty concepts are explained and explained. In the research section, the data generated by the questionnaire made with 200 people were evaluated statistically and the increase of the concept of brand value has shown that the concept of brand loyalty which occurs in the book also affects positively and increases at a very high rat