Duygu stilleri ve duygusal zekanın yordayıcısı olarak bağlanma stilleri
Attachment styles as predictors of affective style and emotional intelligence
- Tez No: 458487
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ENGİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu, Duygu Stilleri, Duygusal Zeka, Bağlanma Stilleri, Emotion, Affective Style, Emotional Intelligence, Attachment Styles
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Duygu stilleri konusu son yıllarda araştırmacılar tarafından sıklıkla ele alınmaktadır ve yapılan çalışmalar duygu stillerinin sağlık üzerinde belirleyici etkilerini açıkça gözler önüne sermektedir Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin duygu stilleri ve duygusal zekalarının yordayıcısı olarak bağlanma stillerinin rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca üniversite öğrencilerinin duygu stilleri, duygusal zeka ve bağlanma stillerinin çeşitli sosyo-demografik değişkenlere (cinsiyet, okul başarısı, anne-baba eğitim) göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek de araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Bu araştırma ilişkisel tarama modelinde bir çalışma olup, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Marmara Bölgesinde, İstanbul ilinde bir üniversitede öğrenim gören 158 kadın ve 113 erkek olmak üzere toplam 271 öğrenciden oluşan çalışma grubu ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama araçları olarak,“Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği – Kısa Formu (TEIQueSF)”,“Duygu Stilleri Ölçeği”,“İlişki Ölçekleri Anketi (Relationship Scales Questionnaire)”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Bu araştırma verileri üzerinde pearson korelasyon, regreson, t-testi ve varyans analizleri teknikleri kullanılmıştır. Yapılan regresyon analizleri sonucuna göre üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerinin, duygu stilleri ve duygusal zekanın anlamlı bir yordayıcısı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of different emotion styles has been a well-observed topic by many researchers throughout recent years and the effects that these styles have on health can clearly be seen. This study will explain the co-relation of these two topics to attachment styles. This study aims to observe the role of attachment styles in the emotion styles and emotional intelligence predictors of university students. It also aims to understand whether different socio-demographic variables (such as gender, academic achievements, and parent's educational background), effect the emotional styles, emotional intelligence, and attachment styles of these students. This study is a part of the relational screening model and has been carried out with a workgroup of a total of 271 students (158 female and 113 male) at a university in Istanbul, in the Marmara region, during the 2015-1026 academic year. The data collection tools used in this study were the Trait Emotional Intelligence Questionnaire-Short Form (TEIQue-SF), the Emotion Style Questionnaire, the Relationship Scales Questionnaire, and a Personal Information Form, prepared by the researchers. The Pearson Correlation, Regression, T-Test, and Variance Analysis were then used to analyse the data accumulated from the study. With the regression analysis made, the discovery that the students' attachment styles were a significant predictor of their emotional styles and emotional intelligence was reached.