Enerji fiyatları ile Türkiye'deki imalat firmalarının karlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between energy prices and Turkish manufacturing firms' profitability ratios
- Tez No: 458509
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY KÜÇÜKKOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Maliye, İşletme, Energy, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enerji fiyatları, Firma karlılığı, Panel ARDL, ROA, Energy prices, Panel ARDL, Firm Profitability, ROA
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı dünyadaki enerji fiyatlarındaki değişimin Türk üretim firmalarının karlılıkları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma Borsa İstanbul'da işlem gören ve hem yurt içinde hem de yurt dışında faaliyet gösteren 37 imalat firmasının 2008 – 2015 yılları arasındaki üçer aylık verileriyle yürütülmüştür. Firma karlılığı ve enerji fiyatları arasındaki uzun dönemli ilişkinin incelenmesi için Panel ARDL yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre dünyadaki enerji fiyatları ile Türk firmalarının karlılıkları arasında uzun dönemli, istatistiksel olarak anlamlı ve negatif bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate impacts of world energy prices on industrial firms' profitability ratios using 37 Turkish manufacturing companies traded in Istanbul Stock Exchange which operate both domestically and abroad. We examined quarterly data between 2008 - 2015 and employed Panel ARDL analysis. The study shows that there is a significant negative long run relationship between energy prices and firms' profitability ratios.