Markalaşmanın uluslararasılaşmaya etkisi: Turquality örneği
Effects of branding on internalization: Example of Turquality
- Tez No: 458522
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ONAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Markalaşma, Turquality, Uluslararasılaşma, Brand, Branding, Turquality, Internalization
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüz dünyasında ekonomik ve teknolojik koşullar her geçen gün gelişmekte ve değişmektedir. Küreselleşme olgusu ülkeler arasındaki sınırların kalkması ile birlikte malların, hizmetlerin ve sermaye akımlarının serbestleşmesini dolayısıyla işletmelerin uluslararası pazarlarda faaliyet göstermelerini kaçınılmaz bir hale getirmiştir. İşletmelerin küresel ağır rekabet ortamında rakiplerinden farklılaşması ve tüketici zihninde konumlanması güçlü bir markalaşma ile sağlanmaktadır. Güçlü bir marka işletmeler için daha yüksek pazar payı ve yüksek satış anlamına gelmektedir. Bu doğrultuda küresel ve güçlü markalara sahip olan ülkeler tüketicinin gözünde olumlu bir ülke imajı oluşturmaktadır. Bu araştırma teori ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Teori kısmında araştırmanın temelini oluşturan marka, markalaşma ve uluslararasılaşma kavramları detaylı bir şekilde ele alınarak incelenmiştir. Uygulama kısmında ise Turquality Marka Destek Programları ile markalaşma süreçlerini başlatmış üç işletme ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilerek veriler toplanmıştır. Çalışmanın temel amacı Turquality Programları kapsamında faaliyet gösteren işletmelerin markalaşma ve uluslararasılaşma süreçlerinin incelenmesi ve programa başvuruda bulunup markalaşmak isteyen işletmelere bir yol haritası sunulmasıdır. Gerçekleştirilen görüşmeler değerlendirildiğinde Turquality programları kapsamında işletmelerin markalaşma süreçlerini kolaylaştırdıklarını, sağlanan ekonomik desteklerin yanı sıra Ar-Ge ve eğitim destekleri ile işletmelerin ihracatlarını ve dış pazarlardaki faaliyet düzeylerini arttırdıkları tespit edilmiştir. Program kapsamındaki işletmelerin yönetim kadrolarına yönelik verilen eğitimlerin stratejik karar mekanizmalarının küresel boyutlu karar alma süreçlerine olumlu katkılar sağladığı görülmüştür. Ayrıca Turquality Programlarının dış pazarlarda Türk Malı imajını oluşturma konusunda ilerleme kaydettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological and economic conditions are developing day by day. With concept of globalization removing borders makes goods, services, and capital flows more liberate so that companies must be on global markets. Strong branding helps companies differentiate from their competitors and positioning on consumer's mind. Strong branding means that higher market share and higher sales levels. In this concept countries that have powerful and global brands create positive country image on consumer's mind. This research has two parts which are theory and methodology. On theory part, fundamentals of this research are brand, branding and internalization examining with details. On the methodology part, programs of Turquality Brand Support and collect data with face to face interviews from three companies which they started branding process. This research's main purpose is examining branding and internalization process on companies that be part of Turquality program and create a road map for companies that want to apply Turquality program. Results of the interviews, scope of Turquality program makes companies' branding processs easier, increase companies' export and activities on foreign markets with incentives of R&D and training. Scope of this program gives training incentives to executives and these trainings have positive effects to strategic decision making system more globally. Besides Turquality programs create positive effect to Made in Turkey image on foreign markets.