Üniversitelerin uluslararası markalaşma sürecinde Mavi Okyanus Stratejisinin uygulanabilirliğine yönelik bir öneri
A proposal for the applicability of the Blue Ocean Strategy in the international branding process of universities
- Tez No: 997513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLKİF YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dünya üniversitesi, Mavi okyanus stratejisi, Uluslararası anlayış geliştirme, Uluslararası strateji, World university, Blue ocean strategy, Developing international understanding, International strategy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz küresel dünyasında uluslararasılaşma vazgeçilmez bir olgudur. Uluslararasılaşmanın etkisiyle üniversite, eğitim ve proje kavramları yeni anlamlar kazanmıştır. Avrupa Birliği projelerinin yaygınlaşması ve bilinirliğinin artması, uluslararası iletişimin kolaylaşmasına da bağlı olarak insanların ve ulusların birbirlerine ulaşabilmesi, yaygınlaşan proje eğitimleri, hareketliliklerin bütçelendirilmesi ve devlet tarafından desteklenmesi gibi birçok nedene bağlı olarak eğitimde uluslararasılaşma küreselleşen dünyada gereklilik haline gelmiştir. Bu çalışma, üniversitelerin uluslararası markalaşma süreçlerinde Mavi ve Kırmızı Okyanus Stratejisi'nin nasıl uygulanabileceğini incelemektedir. Çalışmamızın amacı; üniversitelerin uluslararasılaşmasında mavi okyanus stratejilerinin uygulanmasını sağlamak ve bu stratejilerin uygulanması sürecinde ortaya çıkabilecek sorunların irdelenmesini sağlayarak çözüm önerileri getirebilmektir. Günümüzde yükseköğretim kurumları, küreselleşme ile birlikte rekabetin arttığı bir ortamda uluslararasılaşma stratejileri geliştirme gerekliliği ile karşı karşıyadır. Bu bağlamda, amaca ulaşmak için çalışma üç temel bölümden oluşmaktadır. İlk olarak, yükseköğretimde uluslararasılaşma kavramı ele alınmış ve üniversitelerin küresel ölçekte rekabet edebilmek için uyguladıkları politikalar, uluslararası öğrenci ve akademisyen hareketliliği, ortak programlar ve uluslararası iş birlikleri gibi unsurlar incelenmiştir. Erasmus Programı, Bologna Süreci ve kampüs içi uluslararasılaşma gibi faktörlerin yükseköğretim kurumlarının uluslararası marka değeri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. İkinci olarak, Mavi ve Kırmızı Okyanus Stratejisi çerçevesinde üniversitelerin rekabetten uzak, yenilikçi ve sürdürülebilir stratejiler geliştirebilmeleri için hangi adımları atmaları gerektiği üzerinde durulmuştur. Geleneksel rekabetçi stratejilerin yerine, üniversitelerin farklılaşarak uluslararası bir çekim merkezi haline gelmesi için nasıl bir yol izlenmeleri gerektiği açıklanmıştır. Son olarak, Uluslararası Markalaşma başlığı altında, bir üniversitenin küresel düzeyde bilinirliğini ve akademik prestijini artırmak için uygulanması gereken stratejiler ele alınmıştır. Üniversitelerin yalnızca öğrenci gönderen pasif bir kurum olmaktan çıkıp, aktif bir uluslararası aktör haline gelmesi gerektiğini sağlamak ve bunun için akademik programlardan kampüs yaşamına, araştırma faaliyetlerinden kurumsal yönetime kadar birçok faktörün uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi gerektiği getirilmesi gerektiği vurgulanarak, çalışmanın yönetim bilimine katkı sunması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, çalışma, Munzur Üniversitesi örneğinden yola çıkarak, Türkiye'deki üniversitelerin uluslararasılaşma süreçlerini güçlendirmeye yönelik öneriler sunmaktadır. Uluslararasılaşma, sadece akademik iş birlikleriyle sınırlı kalmamalı, aynı zamanda üniversitenin tüm bileşenlerini kapsayan kapsamlı bir strateji olarak ele alınmalıdır. Bu çalışma sonucunda Türkiye'deki üniversitelerin uluslararasılaşma yolunda atacakları adımlarda yol gösterici olmak, ortaya çıkan sorunları tespit edip çözüm önerileri geliştirmek temel hedefimiz olmuştur. Bu çalışmanın yönetim bilimine ve üniversitelerin uluslararasılaşmasına katkı sunması umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Internationalisation is an indispensable phenomenon in today's global world. Under the influence of internationalisation, the concepts of university, education and project have acquired new meanings. Internationalisation in education has become a necessity in the globalised world for many reasons, such as the widespread and increasing awareness of European Union projects, the ability of people and nations to reach each other due to the ease of international communication, widespread project training, budgeting for mobility and state support. This study examines how the Blue-Red Ocean Strategy can be applied to the international branding processes of universities. The aim of our study is to ensure the implementation of Blue Ocean strategies in the internationalisation of universities and to provide solutions by examining the problems that may arise in the implementation of these strategies. Higher education institutions today are faced with the need to develop internationalisation strategies in an environment where globalisation is increasing competition. In this context, the study consists of three main sections to achieve this goal. Firstly, it discusses the concept of internationalisation in higher education and examines the policies that universities are implementing to compete on a global scale, international student and academic mobility, joint programmes and international cooperation. The impact of factors such as the Erasmus programme, the Bologna process and on-campus internationalisation on the international brand value of higher education institutions has been assessed. Secondly, the Blue-Red Ocean Strategy highlights the steps that universities should take to develop innovative and sustainable non-competitive strategies. Instead of traditional competitive strategies, it explains how universities should differentiate themselves and become an international centre of attraction. Finally, under the heading of international branding, it discusses the strategies that should be implemented to increase the global recognition and academic prestige of a university. The importance of this study is that it contributes to the science of management by stating that universities should be transformed from a passive institution that only sends students to university to an active international actor and that many factors, from academic programmes to campus life, from research activities to corporate governance, should be brought in line with international standards. In this context, the study offers suggestions for strengthening the internationalisation processes of universities in Turkey, based on the example of Munzur University. Internationalisation should not be limited to academic cooperation, but should be seen as a comprehensive strategy that encompasses all components of the university. As a result of this study, it has been our main aim to guide the steps that universities in Turkey will take towards internationalisation, to identify the problems that arise and to propose solutions. It is hoped that this study will contribute to management science and the internationalisation of universities.