Ortaokul 7. sınıf sosyal bilgiler dersinde tarih konularının öğretimine ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi (Ağrı ili örneği)
Seventh survey social sciences course instruction to teaching the teacher's teaching of date conditions (Ağrı site example)
  1. Tez No: 458527
  2. Yazar: TASİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Tarih Konuları, Ortaokul, Öğretim Programı, Öğretim, Social Studies, history topics, secondary school, curricul
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma ile ortaokul 7. sınıf sosyal bilgiler dersinde geçen tarih konularının öğretimi ile ilgili öğretmenlerimizin çeşitli değişkenler karşısında yaşadığı aksaklıklara ve problemlere dikkat çekilmek istenmiştir. Aynı zamanda tarih konularının etkili bir şekilde öğretimine yönelik çeşitli çözüm önerilerinde bulunmak için, bir nebze de olsa öğretmenlerimize yardımcı olmak adına, öğretmenlerimizin görüşlerine başvurularak bir sonuç ortaya konulmaya çalışılmıştır. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışma beş bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümde araştırmanın problem durumu, amacı, önemi, varsayımlar, sınırlılıklar ve çeşitli tanımlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde araştırmanın kavramsal çerçevesi ve ilgili literatür üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde çalışmayı şekillendiren araştırma yöntemi yer almaktadır. Dördüncü bölümde çalışma sürecinde elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Beşinci yani son bölümde ise çalışmada ulaşılan sonuçlara yer verilmiş olup araştırma problemine atfen çeşitli öneriler dile getirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara bakıldığında sosyal bilgiler öğretim programının tarih konuları öğretiminde eksikliklerinin olduğu, tarih konularının birbirinden kopuk olduğu, kronolojik sıralamaya gerektiği kadar dikkat edilmediği, konular arasında bir bütünlük olmadığı ve sosyal bilgiler ders saatinin yeterli olmadığı gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmanın sonunda 7.Sınıf sosyal bilgiler dersinde yer alan tarih konuları birbirini tamamlayan, konudan konuya atlamadan, belli bir kronolojik düzen içerisinde ve bir bütünlük arz edecek şekilde verilmelidir, gibi önerilere yer verilerek araştırma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this research, it is aimed to be drawn attention to the problems that many teachers experienced while teaching the history topics of 7th gradesocial studies lesson of secondary school. In addition to this, it is aimed to offer various solutions for teaching history topics in an affective way. It is aimed to help teachers by trying to give results and this is done by asking some teacher's opinions. In this research which is qualitative, semi-structured interview method has been used. At the stage of analysing of datum, descriptive analysis technique has been used. The study consists of five chapters. In the first chapter, it is laid emphasis on various definitions, limitations, assumptions, significance of research, purpose and probem status of it. In the second chapter, the emphasis is on conceptual framework of research and the literature about it. In the third chapter, the investigation method which formed this study is situated. In the forth chapter, the results that were obtained in the study process are involved. In the last chapter which is five, the results that are acquired by this research and some suggestions for the research problem are given. When we look at the findings of the results at the end of this research, we can say that the curriculum of social studies has deficiencies for the teaching of history topics. Plus, the history topics are irrelevant from each other and it is not sufficiently paid attention to the chronogical order. Moreover, we cansay that there isn't any integrity among the topics and the number of lessons for social studies are not enough. At the end of this research, the study is finalised by giving some suggestions.