Sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal bilgiler öğretiminde karşılaştıkları sorunlar (Ağrı ili örneği)
Problems encountered in the teaching of social studies teachers by social studies in socio-economically disadvantaged regions (Sample of Ağrı provine)
- Tez No: 458526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE TEYFUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, sosyal bilgiler öğretmeni, sosyal bilgiler öğretimi, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı bölge, sosyal bilgiler öğretiminde karşılaşılan sorunlar, Social studies, social studies teaching, socio-economically disadvantaged area, problems in teaching social studies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı Sosyo ekonomik açıdan dezavantajlı bir bölge olan Ağrı il merkezi, ilçe merkezi ve köylerinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal bilgiler öğretiminde karşılaştıkları sorunları tespit etmektir. Araştırmada ibrahim Akşit tarafından İlköğretimde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal bilgiler öğretiminde karşılaştıkları sorunlar isimli çalışmasında kullanmış olduğu betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2015-2016 eğitim öğretim yılında Ağrı il merkezi ve ilçelerinde görev yapan 181 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada karşılaşılan sorunlar öğretmenden, Öğrenciden, müfredattan ve eğitim-öğretim sürecinden kaynaklanan sorunlar olarak dört ana başlığa ayrılmıştır. Öğretmenlerin bu sorunlara vermiş oldukları yanıtlar yaş, cinsiyet,eğitim durumu, lisansüstü eğitim, hizmet süresi, hizmet içi eğitim, okulun sosyo-ekonomik durumu ve kendini yeterli bulma değişkenleri arasında farklılık olup olmadığı bakımından araştırılmıştır. Betimsel istatitik teknikleriyle elde edilen veriler SSPS 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmenlerin sorunlara vermiş oldukları yanıtların değişkenlere göre standart sapma, ortalama ve frekanslarına ait tablolar oluşturularak yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin sosyo-ekonomik durumlarının düşük olmasından dolayı ders kitapları dışında başka bir eğitim materyali kullanamadığı, dersliklerin yetersiz olmasından dolayı sınıfların kalabalık olduğu bu sebepten ötürü öğretmenlerin sosyal bilgiler dersini geleneksel yöntemlerle işlediği, öğrencilerin ekonomik durumlarının yetersiz olmasından dolayı eğitimi ikinci planda gördükleri, öğrencilerin derse karşı ilgisiz oldukları ve her şeyi öğretmenden bekledikleri, öğretmenlerin görev yaptıkları yerlerin sosyo-ekonomik durumlarının düşük olmasından dolayı okulunun çeversinin sosyal yapısından kaynaklanan bir takım sorunlarla karşılaştıkları, öğretmenlerin mesleki ve toplumsal statülerinden memnun olmadıkları, öğretmen maaşlarının istenilen seviyede olmadığı, ders için ihtiyaç duyulan malzemelerin sunulamadığı, haftada 3 saat olan sosyal bilgiler dersinin müfredatı yetiştirebilmek için yetreli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the problems social educators of social studies teachers working in Agri province center, district center and villages, which are disadvantaged in socioeconomic aspects. In the study, a descriptive screening model was used by Ibrahim Akşit in social studies teaching in primary education. The study group of the study constitutes 181 social studies teachers working in Ağrı province center and districts in the academic year 2015-2016. Problems encountered in the research are divided into four main categories as problems arising from the teacher, the student, the curriculum and the education-training process. Teachers' responses to these problems have been investigated in terms of age, gender, educational status, post-graduate education, service duration, in-service training, school socio-economic status and whether there is a difference between self-sufficiency variables. The data obtained with descriptive statistics techniques were analyzed using the SPSS 22 packet program. The answers of the teachers to the problems have been tried to be interpreted by creating the tables of standard deviation, mean and frequency according to the variables. As a result of the research, it is observed that the students are not able to use other educational materials besides the textbooks because of their low socio-economic status and because the classrooms are crowded due to the inadequacy of the classrooms, the teachers are using traditional methods for social studies, Teachers are not satisfied with their professional and social status, they are not in the desired level, the materials needed for the lessons can not be presented, the teachers are not satisfied with the teacher's social status and 3 hours a week, social studies lessons are not enough to train the curriculum.