Osmancık romanının kaynak metinleri
Source texts of Osmancık novel
  1. Tez No: 458530
  2. Yazar: MURAT ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kuruluş romanı, Osmancık, Osmancık'ın kaynakları, Tarık Buğra, tarihî roman, tarihî gerçeklik
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Tarık Buğra'nın Osmancık romanı, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarını ele alır. Romanın başkahramanı Osmancık'ın hikâyesi aynı zamanda Osmanlı'nın da kuruluş hikâyesidir. Bu bakımdan Osmancık'ın, Ede Balı'nın rehberliğinde yaşadığı ruhsal değişim ve dönüşüm süreci tarihî atmosfer içinde ilerler. Yazarın bu atmosferi sağlayabilmek adına çeşitli kaynaklara başvurduğu aşikârdır. Yazar'ın romanı kurgularken başvurduğu kaynaklar, tarihî ve edebî olmak üzere iki kısma ayrılabilir. Romanın olay örgüsü, kişi, mekân, zaman gibi unsurları büyük ölçüde tarihî bilgilere dayanır. Çalışmanın“Tarihî Kaynaklar”bölümünde, bu bilgilerin romana ne şekilde kaynaklık ettiğini belirlemek amaçlanmıştır.“Edebî Kaynaklar”bölümü ise yazarın uzak bir dönem olan Osmanlı'nın kuruluşunu anlatmak için faydalandığı edebî mirasın romana olan katkısını bulabilmeyi amaçlamıştır. Burada da romanın daha çok destanlar, Battalnâme, Danişmendnâme, Saltıknâme gibi tarihî romanın kaynağı olarak görülebilecek edebî eserlerle arasındaki benzerlikler ve ortak motifler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tarık Buğra's Osmancık novel deals with the founding years of the Ottoman State. The story of the main character Osmancık is also the story of the establishment of the Ottoman Empire at the same time. In this respect, the spiritual change and transformation process that Osmancık lived under the guidance of Ede Balı proceeded in a historical atmosphere. It is obvious that the author refers to various sources in order to provide this atmosphere. The sources that the author refers to when he was writing the novel can be divided into two parts, historical and literary. The elements of the event, such as the person, space, time, etc., are largely based on historical information. In the heading of the“Historical Sources”of the study, it was aimed to determine how this information originated in the novel. The title“Literary Resources”aims to find the contribution of the author to the novel of literary heritage, which he used to describe the establishment of the Ottoman Empire, a distant period. Here, too, the novel tried to establish similarities and common motifs with the literary works which could be seen as a source of historical epics, such as Battalnâme, Danişmendnâme, Saltıknâme.