Örgütlerde dönüşümcü liderlik ve çatışma algısı- Erzincan ilinde bir uygulama
Transformational leadershi̇p and conflict perception in organizations an application in Erzi̇ncan
- Tez No: 458529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAMİ YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Dönüşümcü Liderlik, Performans, Conflict, Transformational Leadership, Performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Çatışma, çalışanların verimliliğini ve örgütün performansını hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileyen bir unsurdur. Çatışmanın sebep olacağı olumsuz etkileri ortadan kaldırıp olumlu etkilerini yansıtabilmek diğer bir ifadeyle çatışmayı yapıcı hale getirebilmek örgüt liderinin, çatışmayı yönetme becerisine bağlıdır. Ancak çalışanların, yöneticileri ve çatışma ile ilgili algıları bu konuda daha önemli bir yere sahiptir. Yapılan çalışmalar, dönüşümcü liderlerin örgüt içinde karşılaşılan çatışmayı yönetme becerisini ortaya koymakta ve çalışanların yöneticilerine ilişkin dönüşümcü liderlik algılarının çatışmayı olumlu görmelerinde etkili olduğunu belirtmektedir. Bu tez çalışmasının temel amacı çalışanların, yöneticilerine ilişkin dönüşümcü liderlik algısı ile örgüt içindeki çatışmaya ilişkin algısı arasındaki ilişkiyi test etmektir. Buradan hareketle söz konusu ilişki, kamu sektöründe yer alan bir kurumda yapılan inceleme ile somut hale getirilmiştir. Araştırma verilerinin elde edilmesinde Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ) ve Örgütsel Çatışma Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Tez çalışmasının amaçları doğrultusunda geliştirilen araştırma hipotezleri frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, T Testi, Anova Testi, korelasyon ve regresyon analizleri ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Conflict is a factor that affects employees' productivity and organizational performance both positively and negatively. In other words, it is up to the leader of the organization to manage the conflict in order to remove the negative effects caused by the conflict and to reflect the positive effects. However, managers and conflict perceptions of employees are more important in this regard. The studies show that the transformational leaders demonstrate the ability to manage the conflict in the organization and that the transformational leadership perceptions of employees for their managers are effective in regarding the conflict as positive one. The main aim of this thesis is to test the relationship between the perception of leadership and the perception of conflict within the organization. From this point of view, the given relationship was made perceptible through an investigation in an institution in the public sector. The research data were derived from the Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ) and the Organizational Conflict Scale. The research hypotheses developed for the purposes of the thesis study were tested by frequency, percent, mean, standard deviation, T test, Anova test, correlation and regression analyzes.