18.yy'a ait birkaç minyatür ve edebi metin üzerinden Osmanlı Dönem filmleri için kostüm çözümlemeleri
The costume analysis for Ottoman Period films on several miniatures and literary texts of 18th century
- Tez No: 458540
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GAMZE ÖNGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Fine Arts, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Dönem Filmi, Epik Tasarım, Kostüm Tasarımı, Minyatürlü Elyazmaları, Birincil Kaynaklar, Ottoman Period Film, Epic Design, Costume Design, Manuscripts with Miniatures, Primary Sources
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışma, 18.Yüzyıl Osmanlı Dönemi gerçekliğini bir yönüyle anlatmaya çalışan dönem filmleri için kostüm tasarımı oluşturma sürecinde döneme özgü sanat alanlarından bir epik anlatı yapısına ve tasarım anlayışına sahip olan minyatürlü elyazmalarının görsel (minyatür) ve edebi metin (Divan Edebiyatı) betimlemelerinin kostüm tasarımlarına dayanak oluşturarak birincil kaynak olma özelliklerini tespit etmek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın yöntemi seçilen elyazmalarının minyatürleri ve edebi metinleri üzerinde sosyal göstergebilim çözümleme tekniğini uygulamak ve elyazmalarından yararlanarak tarafımdan yapılan kostüm tasarımı örneklerini vermektir. Araştırma sonucunda 18.Yüzyıl Osmanlı Dönemine özgü minyatürlü elyazmalarının minyatür ve edebi metinlerinin sosyal göstergeler yoluyla epik tasarım anlayışı içinde betimlenen epik anlatı kahramanı olarak Padişah figürünün ve yakın ilişkide bulunduğu figürlerin öne çıkmasında etkili olan giysilerinin özelliklerini ve bu özellikleri vurgulayan unsurlar olarak figürlerin beden ve yüz ifadelerinin, giysi aksesuarlarının , bulundukları mekan ve kullandıkları mekan nesnelerinin taşıdıkları özellikler geçmiş döneme özgü gerçekliklerle uyumlu olduğu ve buna göre tüm bu giysi özelliklerinin Osmanlı Dönem filmleri için yapılacak kostüm tasarımlarına dayanak olup birincil kaynak olarak kullanılmaya uygun oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been made to find features to be primary sources as evidents of the descriptions of visual (miniatures) and written (Literature of Divan ) of the manuscripts with miniatures related period having an epic narration structure and design understandings in the process Costume Design making for Period Films trying to give the 18th century of Ottoman Period Reality . The method of this research is to apply social semiotics analyses onto miniatures and written text of manuscripts selected for this study and to give samples of costume designs that I made benefitting from the manuscrits. The result of this study is that the 18th century of Ottoman Manuscripts with miniatures describe many features as social semiotics related garments of Sultan and the other ones as epic figures. The social semiotics of garments described in epic design undrstanding on manuscripts are body and face expressions , garment structures and accessories, space structures and objects.All these social semiotics features describes garments of period . Therefore, Manuscripts with miniature are primary sources for costume designs process of Ottoman Period Films.