Tehlikeli madde taşımacılığında risk yönetimi ve bir kombine taşımacılık uygulaması
Risk management in dangerous goods transportation and one intermodal application
- Tez No: 458541
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜVEN GÜLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Tehlikeli Maddeler, Eğitim, Risk Management, Dangerous Goods, Training
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde artan ihtiyaçlar ve globalleşen ticaret nedeniyle kullanılan ürün ve ham maddelerin ihtiyaçlar doğrultusunda bir noktadan diğer noktaya taşınması zorunlu hale gelmiştir. Bu taşıma hizmeti, taşıma kurallarını beraberinde getirmiştir. Taşıma ağı içerisinde normal risk içermeyen ürünler taşınabildiği gibi, çevre, insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturabilecek tehlikeli maddeler de taşınabilmektedir. Bu tür maddeler risk içermesinden dolayı normal taşıma kurallarının yanında ilave kural ve düzenlemeler altında taşıması yapılması gerekmektedir. Bu özel durum nedeniyle, tehlikeli maddelerin bir noktadan diğer noktaya taşınması risk yönetimini de beraberinde getirmektedir. Çalışmanın literatür araştırması kapsamında var olan risk yönetimi ve tehlikeli madde ile ilgili risk yönetimine temel teşkil eden ulusal ve uluslararası çalışmalar incelenmiştir. Çalışmaya uygun olan ortak özellikler analiz edilmiştir. Normal bir risk yönetimi ile tehlikeli madde risk yönetimi benzer ve farklı yönleri irdelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde ise gerçek bir tehlikeli madde kombine taşımacılık uygulaması incelenmiştir. Uygulama çalışmasında ulusal ve uluslararası mevzuatların doğru uygulanıp uygulanmadığı analiz edilmiştir. Eksik, hatalı ve iyi uygulamalar karşılıklı gösterilmiştir. Uygulamada görünen hatalı ve eksik süreç yönetimi, ulusal ve uluslararası mevzuat ve yasal düzenlemeler ile karşılaştırılmalı gösterilmiştir. Ülkemizdeki tehlikeli madde taşımacılığındaki risk yönetimi ve onu etkileyen faktörler ön plana çıkarılmıştır. Özgün bir çalışma hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increasing consumer behavior and the global trade, also the need of transportation of goods and raw material is rapidly increasing. This increasing demand of transportation brings also its rules with it. Together with normal, routine non-risk containing goods, also goods with risks to human, animals or the nature have to be transported. Due to the they risk they contain, their transportation needs additional rules and applications. Therefore a risk management is required for the transportation of dangerous goods. Together with the literature research of this work, local and global practices regarding the basics of dangerous goods regulations have been studied. The common characteristics have been analysed. Both similar and different features of the standart and dangerous goods risk management have been compared. With the practice part of the study, a real combined transportation of a dangerous good has been analysed. During the practise both right and wrong applications of local and global regulations have been analysed. The wrong and the right practises have been compared. The wrong process has been shown in comparison to the local and global legal regulations. Especially the elements of the risk management in Turkey have been highlighted. The aim with this work is to present an unique study.