Türk linyitleri ve Zonguldak kömürünün soxhlet ekstrakt verimine ön şişirme sıcaklığının etkisinin incelenmesi
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 45855
- Danışmanlar: PROF.DR. ARAL OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Linyit, kömür, ıslatma, şişirme, Soxhlet ekstraksiyonu, Lignite, coal, soaking, swelling, Soxhlet extraction
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRK LİNYİTLERİ VE ZONGULDAK KÖMÜRÜNÜN SOXHLET EKSTRAKT VERİMİNE ÖN ŞİŞİRME SICAKLIGINTN ETKİSİNİN İNCELENMESİ F. Gonca COŞKUN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. Aral OLCAY 1995, Sayfa: 77 Jüri : Prof.Dr. Aral OLCAY Prof.Dr. Yuda YÜRÜM Doç.Dr. Taner TO?RUL Bu çalışmada kömürlerin ön ıslatma sıcaklığının Soxhlet ekstrakt verimi üzerine etkisi incelenmiştir. Deneysel çalışmaların ilk aşamasında Elbistan linyiti, Tunçbilek alt bitümlü kömürü ve Zonguldak yüksek uçuculu bitümlü kömürü tetralin ile beş farklı sıcaklıkta (100, 150, 206, 250, 300 °C) bir saat süre ile ıslatılmıştır. Verimin rankla değişiminin incelenmesi amacı ile farklı ranktaki üç linyit de 206 °C da (tetralinin kaynama noktası) ıslatılmıştır. İkinci aşamada ise hem orijinal hem de ıslatılmış kömür örnekleri tetrahidrofuran (THF) ile Soxhlet' de ekstraksiyona tabi tutulmuştur. Soxhlet ekstraksiyonu sonunda elde edilen ekstraktlar üç fraksiyona ayrılmıştır: yağlar, asfaltenler ve preasfaltenler. Çalışmalar sonucunda Elbistan linyiti için 206 °C ve altodaki sıcaklıklarda, Zonguldak kömürü için de 150 °C da ön ıslatmanın toplam ekstrakt verimi ve yağ verimini düşürdüğü gözlenmiştir. Tunçbilek kömüründe ise 206 °C in altodaki sıcaklıklarda toplam ekstrakt verimi değişmediği halde, ön ıslatma ile yağ verimi azalmıştır. Daha yüksek sıcaklıklarda ön islatma, her üç kömür için de hem toplam ekstrakt verimini hem de yağ verimini artırmıştır. Ayrıca kömür rankı arttıkça ekstrakt veriminin de arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis EFFECT OF PRE-SOAKING TEMPERATURE OF LIGNITES AND ZONGULDAK COAL ON THE SOXHLET EXTRACT YIELDS F. Gonca COŞKUN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof.Dr. Aral OLCAY 1995, Page: 77 Jury : Prof.Dr. Aral OLCAY Prof.Dr. YudaYÜRÜM Assoc.Prof.Dr. Taner TO?RUL In this research, the effect of soaking temperature of the coals on their Soxhlet extract yield was examined. In the first stage of experimental study, Elbistan lignite, Tunçbilek subbituminous coal and Zonguldak high- volatile bituminous coal were soaked in tetralin at five different temperature (100, 150, 206, 250, 300 °C) for 1 hour. To examine the change in the extract yield with the coal rank, three different lignite were also soaked at 206 °C (tetralins boiling point). In the second stage, both the original coal samples and soaked ones were Soxhlet extracted with tetrahydrofuran (THF). At the end of the extraction, extract was seperated into three fractions: oils, asphaltenes an preasphaltenes. The results indicated that total extract yield and oil yield decreased by pre- soaking at the soaking temperatures below 206 °C for Elbistan lignite and 150 °C for Zonguldak coal. While the extract yields of Tunçbilek coal soaked at temperatures below 206 °C did not changed, the oil yield was decreased. Soaking at higher temperatures resulted in an increase in both extract and oil yields for each of the three coal samples. Moreover it was determined that extract yield decreased as the coal rank decreased.
Benzer Tezler
- Characterization of pore structure of Turkish coals and their chars obtained by carbonization and CO2 activation
Türk kömürleri ve bunların karbonizasyon ve CO2 aktivasyon ürünlerinin gözenek yapılarının karakterizasyonu
İ.GÖKHAN ŞENEL
Doktora
İngilizce
1994
Kimya MühendisliğiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiKimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL
- Ön işlem görmüş Türk kömürlerinin mikrodalga enerji etkisi ile sıvılaştırılması
Liquefaction of pretreated Turkish coals with microwave energy
RENGİN ZERVENT
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Kimya MühendisliğiAnkara ÜniversitesiKimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TANER TOĞRUL
- Linyitlerde gaz tutunum ve salınım özelliklerinin araştırılması
Determination of adsoption and desorption properties of lignites
MEHMET BİLEN
Doktora
Türkçe
2019
Maden Mühendisliği ve MadencilikZonguldak Bülent Ecevit ÜniversitesiMaden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SAİT KIZGUT
DOÇ. DR. KEMAL BARIŞ
- Ağır ortam yöntemi ile Türk kömürlerinden mineral maddelerin uzaklaştırılması
Removal of mineral matters from Turkish coals by heavy media separation
FİLİZ KARACAN
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Kimya MühendisliğiAnkara ÜniversitesiKimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. OLCAY ARAL
- Investigation of Turkish lignites and biomass at high heating rates by using wire mesh apparatus
Tel örgü reaktörünü kullanarak yüksek ısıtma hızlarında Türkiye linyit ve biyokütlelerinin araştırılması
MAMMADBAGHIR BAGHIRZADE
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
EnerjiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiMikro ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA KAZANÇ ÖZERİNÇ