Mobil pazarlama uygulamalarının tüketici davranışlarına etkisi ve Beşiktaş ilçesinde yaşayanlar üzerinde bir araştırma
The effect of aplications of mobile marketing on the consumers' attitude and the i̇nvestigation on the participantsvholive in Beşi̇ktaş
  1. Tez No: 458552
  2. Yazar: MUSA FARIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYÇA CAN KIRGIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Pazarlama, Tüketici, Tüketici Davranışı, Mobile Marketing, Consumer, Consumerattitude
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde mobil kullanımının artması ile birlikte işletmeler için mobil pazarlama uygulamaları bir gereklilik haline gelmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, bir mobil pazarlama aracı olarak mobil uygulamaların kullanımı ve tüketicinin mobil pazarlamaya karşı tutumlarını araştırmaktır. Bu araştırma; mobil uygulamalar, mobil pazarlama ve mobil reklamcılık konusunda literatüre katkı sağlaması açısından önemlidir. Araştırmada, mobil uygulamalar aracılığıyla yapılan mobil pazarlamaya karşı tutumları etkileyen ve açıklayan unsurlar incelenmiştir. Bu çalışmada 346 adet katılımcıya tüketici davranışı faktörüne ait 6, mobil pazarlama faktörüne ait 17 ve demografik bilgileri ölçmeye yönelik 4 soru sorulmuştur. Katılımcılar İstanbul ili Beşiktaş ilçesindeki öğrenci, öğretmen, memur, esnaf ve diğer meslek gruplarından seçilmiştir. Araştırmada mobil pazarlama ve tüketici davranışı arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı Korelasyon Analizi ile, demografik özelliklere göre mobil pazarlama ve tüketici davranışı arasında anlamlı farklılık olup olmadığı T-Testi ve ANOVA Testi ile ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
With today's increasing use of mobile, mobile marketing applications for businesses has become a necessity. The purpose of this thesis is to investigate the use of mobile applications as a mobile marketing tool and the consumer's attitude towards mobile marketing. This research; Mobile applications, mobile marketing and mobile advertising. The study examined the factors affecting and explaining attitudes towards mobile marketing through mobile applications. In this study, 346 participants were asked about the consumer behavior factor of 6, the mobile marketing factor of 17, and 4 questions about measuring demographic information. Participants were selected from students, teachers, civil servants, tradesmen and other occupational groups in the district of Beşiktaş in Istanbul. Whether there is a meaningful relationship between mobile marketing and consumer behavior in the study and whether there is a significant difference between mobile marketing and consumer behavior according to demographic characteristics is measured by the T-Test and the ANOVA Test.