12-14 yaşındaki ergenlerde algılanan ana baba tutumları benlik algısı ve psikolojik sağlamlık
Perceived parental attitudes in 12-14 year oldadolescents self-perception and resilience
  1. Tez No: 458551
  2. Yazar: ROJDA GÜNDÜZ ALGÜNERHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ana baba tutumu, psikolojik sağlamlık, benlik algısı, ergenlik, Parental attitude, resilience, self-perception, adolescence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın temel amacı 12-14 yaş aralığındaki ergenlerde algılanan anne baba tutumlarının benlik algısı ve psikolojik sağlamlık durumuna etkisinin bazı değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmada İstanbul'un Esenler ilçesindeki öğrencilerden veri toplanmıştır. Araştırmaya gönüllü olarak 250 kişi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak çocuk ve ergen psikolojik sağlamlık ölçeği, sosyal karşılaştırma envanteri, algılanan ana baba tutumları ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada tanımlayıcı istatistikler, anova, t-testi, korelasyon, regresyon analizleri kullanılarak bulgular elde edilmiştir. Araştırmada algılanan ana baba tutumları ile psikolojik sağlamlık ve benlik algısı arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Demokratik ana baba tutumunun psikolojik sağlamlığı ve benlik algısını olumlu yordadığı sonucuna varılmıştır. Ana baba tutumunun puanları ile benlik algısı ve psikolojik sağlamlık puanlarının demografik değişkenlere göre(cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, anne-babanın eğitim düzeyi, anne-babanın yaşı, ekonomik gelir, bireyin yakın arkadaş sayısı) farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın sonuçları ilgili literatür doğrultusunda tartışılmış, önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effect of perceived parental attitudes on self-perception and resilience of adolescents aged between 12-14 years, according to some variables. In this research, the data were gathered from the students of Istanbul's Esenler district. 250 people voluntarily participated in the survey. Resilience scale of children and adolescents, social comparison inventory, perceived parental attitudes scale and personal information form were used as data collection tools in the study. Findings were obtained using descriptive statistics, ANOVA, t-test, correlation, as well as regression analysis. In the study, a significant relationship was identified between perceived parental attitudes and resilience, and self-perception. It is concluded that a democratic parental attitude has positive impacts on the resilience and self-perception of the adolescents. The parental attitude scores, self-perception and resilience scores were compared according to demographic variables (sex, age, number of siblings, education level of parents, parent's age, economic income, number of close friends of the individual) in order to observe whether the results of these scores change as a result of a change in these variables. The results of the study are discussed in the light of the related literature and the recommendations are included.