İnsan kaynakları yöneticileri bakış açısından Türkiye' de spontane iş başvuruları
Spontaneous application in Turkey from the perspective of Hr managers
- Tez No: 458561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN LATİF
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Spontane iş başvurusu, iş arama yöntemi, işgören seçimi, insan kaynakları yöneticisi, Türk işletmeleri, Spontaneous job application, job search method, selecting worker, human resources manager, Turkish enterprise
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Spontane iş başvurusu, biçimsel olmayan iş arama yöntemleri kapsamında, iş arama sürecinin belli bir alt kesitidir. Çalışmamız insan kaynakları bakış açısından spontane işbaşvurularının davranışsal boyutuna odaklanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, Türkiye'de işletmeler, spontane işbaşvurularına açık bir kültüre sahiptirler. İnsan kaynakları yöneticileri spontane iş başvuru yöntemi hakkında orta düzeyde bilgili ve deneyimlidirler. Bu yöntem özellikle yeni mezun iş arayanlar ve belli kişilik özelliklerine sahip iş arayanlar tarafından yaygın olarak tercih ediliyor. Bu bulgular, iş arama literatüründeki iş arama yöntemi ve iş aramada başarılı sonuç ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaran araştırma sonuçlarını destekler niteliktedir. Spontane iş başvurusu yönteminde,“kariyer hedefi ve ne istediğini iyi bilmek”hususları çok değerlidir ve biri diğerini tamamlar; araştırmanın bulgularında, bunların iş arayanlar tarafından yadsındığı görüldü ve bu sürpriz bir sonuç oldu. Türkiye'de spontane iş başvuruları daha ziyade işlevsel birim yöneticilerine yapılıyorken, üretim işletmelerine yapılan spontane iş başvurularının çoğu üretim birimine yapılıyor. İşletmelerde üç kuşak mensubu insan kaynakları yöneticisi görev yaptığını ve genç insan kaynakları yöneticilerinin konuya yaklaşımlarının daha farklı; 2000 kuşağı üyesi insan kaynakları yöneticilerinin, spontane iş başvurularına daha açık olduğu görüldü. Araştırmanın sonuçları, sadece bu alandan araştırmacıları değil; insan kaynakları yöneticilerini, iş arayanları ve diğer işlevsel birim yöneticilerini de yakından ilgilendiriyor.
Özet (Çeviri)
Spontaneous job application is a sub-section of job search process in the realm of informal job search methods. The focus of this study has been on psychological and behavioral dimensions of spontaneous job applications from the viewpoint of human resources management. The research findings show that the enterprises in Turkey remain open for spontaneous job applications. Human resources managers are medium-level knowledgeable and experienced in spontaneous job application method. This method is widely preferred by new graduate job seekers, especially those who have certain personal traits. The research results support the findings of job search literature relating to the relationship between job search method and its successful outcome, and personal traits. In spontaneous job application method,“career goal and knowing what he/she wants”are very valuable, and one complements the other. But, to our surprise, we find from the research findings that these are ignored by job seekers. Spontaneous job applications are conceived to cater to functional unit managers, and most spontaneous applications, meant for the production enterprises, are conceived by production units. In the present workforce, we found three generations of human resources managers, each adopting a different approach to the subject; the 2000-generation managers are more open to spontaneous job applications. The research results are related to not only the researchers of this area, but also to the human resources managers, job seekers and other functional unit managers.