Türkiye'de muhasebe meslek etiği üzerine bir inceleme
A study on accounti̇ng profession ethi̇cs in Turkey
  1. Tez No: 458575
  2. Yazar: DEMET KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÇİNKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Etik, TÜRMOB, Federasyon, IFAC, IESBA, SMMM, YMM, KGK, Etik Taahhütnamesi, Sözleşme, XYZ Kuşağı, Accounting, Ethics, TURMOB, Federation, IFAC, IESBA, Independent Accountant, Financial Advisor, CPA, KGK, Code of Ethics Agreement, Contract, XYZ Generation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada birinci bölümde;Muhasebe Mesleki Etik kurallarının Uluslararası Çerçevesi, IFAC, Amerikalı Sertifikalı Kamu Muhasebecileri Enstitüsü tarafından yapılan düzenlemeler, Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu tarafından yapılan düzenlemeler, IESBA ile Türkiye'de yapılan düzenlemeler, Maliye bakanlığı, SPK ve 3568 sayılı Meslek Yasası, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik ile KGK, İç denetim Enstitüsü (IIA) ve yapılan düzenlemeler ile Meslek Mensuplarının etik eğitimi ve Etik sözleşmesi yapılması konusunda yayınlanan tebliği, Etik sözleşmesi, Etik taahhütnamesi ve Mecburi Meslek Kararları ele alınmıştır. Tez'in ikinci bölümünde Bağımsız ve Bağımlı çalışan meslek mensuplarının uymaz zorunda oldukları etik ilkeler ve bu etik ilkeler çerçevesinde X,Y,Z kuşağına etkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Muhasebe uygulamalarında etik kuralların gerekliği ile Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkındaki Yönetmelik ele alınarak inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
this study consists of three sections. In the first section, following issues are addressed: Code of Ethics for Professional Accountants, International Federation of Accountants (IFAC), regulations conducted by American Institute of Certified Public Accountants (AICPA), regulations made by IFAC, regulations adopted with International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) in Turkey, Ministry of Finance, Capital Markets Board of Turkey (CMB) and Law No 3568, Law No 3568 on the Independent Accountancy, Certified Public Accountancy and Chartered Accountancy and Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Authority (KGK), Institute of Internal Auditors (IIA) and regulations issued, ethics training for accountants and the declaration published on having code of ethics agreement, code of ethics agreement, ethics contract and mandatory professional declarations. On the second section, ethical principles with which employed accountants and independent accountants must comply and the influence of these principles on X, Y and Z generations are analyzed. On the third section, ethics of auditing in accounting and intergenerational professional ethics are mentioned discussing the legislation on code of ethics for professional accountants and the necessity of code of ethics in accounting practice. At the end of these three sections, overall assessment and suggestions were included in the conclusion.