Kurumsal yönetim uygulamalarının hisse senetleri borsada işlem gören şirketler üzerindeki etkisi ve değerlendirilmesi
The evaluation and the impact of the corporate governance practices on companies in the stock market
  1. Tez No: 458581
  2. Yazar: ATIF ÇAĞIN ACUNGÜÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZAİ TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi, Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi, ĠĢlem Hacmi, Endeks Puanı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez çalışması, kurumsal yönetim uygulamalarının BiST Kurumsal Yönetim Endeksine tabi şirketlerin borsadaki işlem hacimlerine ve endeks puanlarına etkisi olup olmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. 1990 ve 2000'li yılların başında patlak veren şirket skandallarının ardından, kurumsal yönetim uygulamalarına şirketler tarafından daha fazla önem verilmeye başlanmıştır. Bunun dışında devletler tarafından da, kurumsal yönetim uygulamalarını teşvik edecek şekilde kanuni olarak bazı yaptırımlar ve yenilikler getirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, kurumsal yönetim kavramının oluşumuna nelerin sebep olduğu, şirket skandallarının önüne geçmeye yönelik çalışmalar, kurumsal yönetime neden ihtiyaç duyulduğu ve düzgün bir şekilde uygulanması durumunda şirketlere oluşturabileceği avantajlardan söz edilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve dördüncü bölümlerinde, Türkiye'de Kurumsal Yönetim kavramının gelişmesiyle ilgili yapılan çalışmalara ve hukuk sisteminde de yer almaya başlamasına yer verilmiştir. Bu çalışmaların bir sonucu olan BiST Kurumsal Yönetim Endeksinin, gelişimi, borsadaki işlem hacmi ve endeks puanları incelenmiştir. Diğer faktörler ihmal edilerek (“ceteris paribus”) yalnızca şirketlerin kurumsal yönetim derecelendirme puanlarının, borsadaki işlem hacmi ve endeks puanlarına etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Bu araştırma sonucunda veriler arasında anlamlı bir korelasyon bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to analyze the impact of the corporate governance practices on trading volume and index scores of the companies in Borsa İstanbul Corporate Governance Index. After the company scandals occurred in 1990's and earlier in 2000's, the companies began to pay more attention to corporate governance practices. Furthermore, to promote corporate governance practices, innovations and some legal sanctions has been realized by the governments. In the second part of the study, it has been mentioned that what causes the formation of corporate governance concept, efforts to avoid company scandals, the reason why companies need corporate governance, and the advantages of corporate governance practices if companies implement it properly. In the third and the fourth parts of the study, the works on development of the corporate governance concept in Turkey, and how this concept began to take place in the Turkish legal system has been analyzed. Borsa Istanbul Corporate Governance Index is a result of the corporate governance practices. In this study, growth, trading volume and index scores of Borsa İstanbul Corporate Governance Index has been studied. Considering all the other factors are ignored (“ceteris paribus”), it has been researched that if only corporate governance ratings have any effect on companies trading volume and index scores. As a result of this study, it has been reached that there is no significant correlation between these data.