Eser sözleşmesinin sona ermesinde iş sahibi ve alt müteahhit arasındaki ilişki
The relation between customer and subcontractor at the end of the contract for work and services
- Tez No: 458614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş Sahibi, Alt Müteahhit, Sözleşmelerin Nisbiliği, Doğrudan Talep, The customer, the subcontractor, the principle of relativity of contracts, the direct request
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Eser sözleşmesi sona erdiğinde iş sahibi ve asıl müteahhit tasfiye ilişkisi içerisindedirler. Söz konusu durumda iş sahibi taleplerini kural olarak asıl müteahhide ileri sürebilecektir. Aynı şekilde, alt müteahhitlik sözleşmesi, eser sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle sona ermişse alt müteahhit, tasfiye ilişkisi içerisinde asıl müteahhitten talepte bulunabilecek, sona ermemişse sözleşme hükümlerine göre alacağını talep edebilecektir. Kural olarak, sözleşmenin nisbiliği prensibi gereği alt müteahhit ve iş sahibi birbirlerinden herhangi bir talepte bulunamayacaklardır. Bununla beraber, özellikle bu kişilerin asıl müteahhitten zararlarını tazmin edememesi adil olmayan sonuçlara yol açmaktadır. Bu sebeple, tezimizde, bu kişilerin birbirlerinden talepte bulunmasına imkân verme ihtimali olan doğrudan sözleşme ilişkisi, tam üçüncü kişi yararına sözleşme, alacağın temliki, TBK m. 507/3, üçüncü kişinin zararının tasfiyesi teorisi, üçüncü kişiyi koruyucu etkili sözleşme teorisi, alt müteahhit için yapı alacaklısı ipoteği, sebepsiz zenginleşme, haksız fiil, haksız inşaat ve gerçek vekaletsiz iş görme kurumları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the end of the contract of work and services, the customer and the contractor are in a relationship of liquidation. In this circumstance, the customer can apply only to the contractor. Also, the subcontractor, if the sub - contract is not valid after the end of the work contract, may apply to the customer through the liquidation of relationship. If the sub - contract is valid, demand will be based on a contractual relationship. As a rule, according to the principle of relativity of contracts, the subcontractor and the customer may not apply to another. However, the fact that they cannot recover their losses, leads us to unfair results. Therefore, in our thesis, we discussed the facilities having the possibility to permit these persons to apply each other, as the contractual relationship between the sub - contractor and the customer, contract for the benefit of third person, assignment of claims, Art. 507/3 of Turkish Code of Obligations, the theory having the effect of protecting the third party, the liquidation of loss of third party theory, the legal hypothec of sub - contractor (Art. 893 of Turkish Civil Code), unjust enrichment, tortious, Art. 722-724 of Turkish Civil Code and acting without authority.