Grafik tasarımda illüstrasyonun afiş tasarımı üzerinden incelenmesi
Analysis of illustration on poster design in graphic design
  1. Tez No: 458631
  2. Yazar: MELEK BURÇİN GEDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. MELİKE TAŞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, İllüstrasyon, Afiş tasarımı, İllüstratif Anlatım Biçimleri, Graphic Design, Illustration, Poster Design, Illustrative Expression Styles
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Afiş tasarımlarında illüstrasyon kullanımı, mesajı etkin biçimde iletmekte uygulanan yaratıcı ve özgün yollardan biridir. Grafik tasarımda, afişin ve illüstrasyonun iletişim gücü oldukça etkin bir rol oynar. Afişte illüstrasyonun kullanımı, tasarımcıya güçlü bir anlatım dili ile mesajını ifade etme yolu sunar. Birçok sanatçı, gelişen teknolojilerin sağladığı yeni olanakların da avantajı ile, afiş tasarımlarında illüstrasyonun gücünden faydalanmaya devam etmektedir. Bu çalışmada afiş tasarımlarında kullanılan illüstrasyonun mesaj iletimine katkıları ele alınmaktadır. İllüstrasyon, grafik dilinde mesaj iletimindeki rolünden yola çıkarak sorgulanmakta ve afiş tasarımlarında yaratıcı uygulamalara elverişli konumu üzerinde durulmaktadır. Giriş bölümünde amaç ve önem tanımlanırken, birinci bölümde grafik tasarım ve grafik dili tanımlanmakta ve ikinci bölümde grafik tasarımda illüstrasyonun yeri ve önemi araştırılmaktadır. Üçüncü bölümde illüstrasyonun kullanıldığı alanlardan biri olan afiş tasarımı detaylıca incelenmektedir. Grafik tasarım tarihi boyunca yaşanan gelişmeler ışığında afiş ve illüstrasyon ilişkisinin gelişim süreci örnekler ile birlikte araştırılmaktadır. Afişin tasarım aşamaları, mesajın etkin biçimde iletilmesinde rol oynayan etmenler ve bu etmenler ile birlikte afişte mesaj iletimine uygun illüstrasyonun tasarlanmasında rol oynayan durumlar irdelenmiştir. Afişte illüstrasyonun mesaj anlatım biçimlerine dair bir sınıflandırma önerisi ortaya konulmuştur. Sonuç bölümünde ise araştırmada elde edilen bulgular, ortaya konan veri ve uygulamalar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Using illustrations in poster design is one of the creative and unique ways. The power of poster design and illustration plays an active role in graphic design. Many artist continues to benefit from the power of illustration in poster designs with the adbantage of new opportunities that tecnology provides. In this study, benefits of the illustration that has been used in poster designs. Illustration is investigated in the way of message transferring role within graphic language and the location of it in poster designs that is convenient to creative applicaitons. Purpose and importance of this study is defined in introduction, in the first section graphical design and graphical language is defined and in the second section, poster design is examined in detail. In the third section, the develoopment porcess of poster desgin and illustration relationship is studied in the light of developments that is occured in through the graphic design history. Design steps of poster design are facts of transfering a message in the most effective way and with these facts, the situations that play a part in designing a message transferring illustration in poster design are examined. A classification suggestion is provided that is related to message transferring styles of illustration in posters. In the conclusion section, findings, data and applications are provided.