Sosyal bilgiler dersinde mekân algılama becerisinin kazandırılmasında Google Earth uygulamasının etkililiği
The effectiveness of Google Earth in the acquisition of spatial perception ability in social studies courses
  1. Tez No: 458648
  2. Yazar: ATİ MERÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, Sosyal bilgiler dersi, Mekân algılama becerisi, Google Earth, Primary school, Social studies courses, Spatial perception ability, Google Eart
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Mekân algılama becerisi bireylerin günlük yaşamda çevreyle ve evrenle ilgili ilişkilerini ifade etmeye yarayan, konum belirleme, yönleri anlatma, çevrede bulunan nesnelerin şekil ve duruşlarını anlama gibi durumları içeren bir beceridir. Bu becerinin kazandırılmasında kritik bir rolü olan ilkokul sosyal bilgiler derslerinde yeryüzünü üç boyutlu olarak dijital ortamda gösteren ve tüm yerleşim yerlerine ulaşılabilen bir uygulama olan Google Earth (GE) etkin bir araçtır. Bu araştırmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersinde mekân algılama becerisinin kazanılmasında GE uygulamasının etkililiğinin belirlenmesidir. Karma modelde gömülü deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilen araştırma, 2015-2016 öğretim yılı birinci döneminde Manisa ili Demirci ilçesinde bir ilkokulun dördüncü sınıfında uygulanmıştır. Araştırmanın beş hafta süren uygulama sürecinde GE uygulamasına dayalı etkinliklere yer verilmiştir. Etkinliklerin öncesinde bir ön test, sonunda ise bir son test uygulaması yapılmıştır. Ayrıca, etkinliklerin bitiminde uygulama yapılan öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Başarı testinden elde edilen verilerin çözümlenmesinde Wilcoxon, nitel verilerin çözümlenmesinde tematik analiz yönteminden yararlanılmıştır. Sonuçlar uygulamada yer alan öğrencilerin başarı testi ön test-son test puanları arasında istatiksel olarak anlamlı fark olduğunu göstermiştir. Öğrenciler ise GE uygulamasına dayalı etkinliklerin başarılarını artırdığını ve mekânsal becerileri kazandırdığını belirtmişlerdir. Sonuç olarak, sosyal bilgiler dersinde GE uygulamasına dayalı Sosyal Bilgiler dersi etkinliklerinin işe koşulmasının öğrencilerin mekân algılama becerisini kazanmasında önemli bir işleve sahip olabileceği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Spatial perception ability helps individuals state their relationship with their environment and the universe in their daily lives. It consists of skills such as identifying locations, giving directions, and understanding the shape and setup of the objects. The primary school social studies courses play a critical role in the acquisition of this ability. The Google Earth (GE) application is able to present the world digitally in a 3D way and provides access to all settled areas. Therefore, it is an operational tool for the spatial ability. The purpose of this study is to identify the effectiveness of GE in the acquisition of spatial perception ability in 4th grade social studies courses. The study was conducted in a 4th grade classroom in Demirci, Manisa during 2015-2016 fall semester using an embedded experimental design. GE-based activities were conducted in the classroom during five weeks. The students were given a pre-test and a post-test followed by the semi-structured interviews. The quantitative data were analyzed using Wilcoxon and thematic analysis method was employed for the qualitative data analysis.. The results showed a significant difference between the pre- and post-test scores of the students in the achievement test. According to the students, GE-based activities helped them increase their success and that they acquired the spatial skills well. In conclusion, providing primary school students with GE-based activities in the social sciences courses might have an important role in the acquisition of the spatial perception ability.