Ortaöğretim coğrafya dersinde harita becerisinin kazandırılmasında karşılaşılan sorunlar (Öğretmen görüşleri)
Problem encountered in the aquisition of map skills in secondary education geography course (Teachers' opinions)
  1. Tez No: 901534
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA SEVDİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN KOCALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, harita, materyal, eğitim, öğretim programı, Geography, map, material, education, cirriculum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Coğrafya dersleri kapsamında haritaları algılama, okuma ve analiz etme becerisi ön planda yer almaktadır. Haritaları doğru ve nitelikli bir şekilde kullanılabilmesi coğrafya eğitiminin verilmesinde en fazla önem taşıyan aşamalardan birisidir. Coğrafya kapsamında haritasız bir şekilde anlatım, öğrenciler tarafından konuların kavranmasında zorluk yaşanmasına neden olmaktadır. Coğrafya eğitimindeki sorunların belirlenerek söz konusu sorunlara çözüm yollarının aranması fazlasıyla önem taşımaktadır. Ortaöğretim (lise) kademesinde 9.sınıf coğrafya dersi öğretmenlerinin, 9.sınıf coğrafya dersinde yer alan harita kazanımlarının ve bu kazanımların öğretiminde ne gibi güçlüklerle karşılaşıldığına dair öğretmen görüşlerini tespit amacıyla yapılan bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada coğrafyada veri toplama ve araştırma metotlarından biri olan görüşme metodu uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen öğretmen görüşlerine göre Coğrafya dersinde beceri kazanmak, sürdürülebilir olmak, mekân analizleri yapabilmek, akademik başarı sağlamak, olayları anlamak ve yorumlamak, bilgileri disiplinler arası transfer edebilmek, problemlere çözüm üretebilmek, konuları anlamak, öğrenilenleri günlük hayata transfer edebilmek, çevre bilinci geliştirmek açısından oldukça önemlidir. Buna göre Coğrafya dersinde beceri kazanan bireyler daha sürdürülebilir olmakla birlikte, bulundukları mekanların analizlerini yapabilmekte, konuyu anlayarak akademik hayatta başarı sağlayabilmekte ve olayları anlayarak yorumlayabilmektedir. Harita becerisi kazandırma metotlarının neye göre belirlendiğine yönelik öğretmen görüşleri ise; derse ayrılan bütçe, Tübitak projeleri, yakından uzağa, basitten karmaşığa ilkelerine dayalı, zaman, teknoloji erişimi ve program kullanım bilgisi, harita becerisinin hayati önemi, öğretmenin ilgisi ve hayal gücü, öğrencinin derse yönelik ilgisi olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In geography lessons, the ability to perceive, read, and analyze maps takes a central role. The correct and qualified use of maps is one of the most important stages in delivering effective geography education. Explaining topics in geography without maps causes students to have difficulty in understanding. Identifying the problems in geography education and seeking solutions for these problems is of great importance. At the secondary education (high school) level, this study focuses on the opinions of 9th-grade geography teachers regarding the challenges they face in teaching map skills in the 9th-grade geography curriculum. In this study, a qualitative research method was used, and one of the data collection methods in geography, the interview method, was applied. According to the teachers' opinions gathered from this research, it is crucial in geography lessons to develop skills such as sustainable learning, spatial analysis, understanding academic events, interpreting, transferring knowledge across disciplines, solving problems, understanding topics, transferring learned knowledge to daily life, and developing environmental awareness. Accordingly, individuals who gain skills in Geography courses are more sustainable, can analyze the places they are in, achieve success in academic life by understanding the subject, and can interpret events by understanding them. Teachers' opinions on the basis of which the methods for teaching mapping skills are determined are as follows: budget allocated for the course, TUBITAK projects, time, access to technology and program usage knowledge based on the principles of near to far, simple to complex, the vital importance of mapping skills, teacher's interest and imagination, and student's interest in the course.