Yeni toplumsal hareketler ve barış gazeteciliği: Gezi Parkı protestoları sürecinde gazetecilik pratikleri
New social movements and peace journalism: Journalistic practices during the Gezi Park protests
  1. Tez No: 458653
  2. Yazar: TİRŞE ERBAYSAL FİLİBELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: yeni toplumsal hareketler, barış gazeteciliği, Gezi Parkı Protestoları
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 407
Özet
Dünya genelinde doğrudan (görünen) şiddetin gözlemlendiği, sıcak çatışmaların yanı sıra, dolaylı (görünmeyen) şiddetin gözlemlendiği toplumsal, kültürel, ekonomik, dinsel, etnik, cinsiyetçi vb. çok sayıda çatışma yaşanmaktadır. Çoğunlukla söylem yoluyla ortaya konan görünmeyen şiddet, çatışmaları beslemekte ve uzun vadede çatışmaların doğrudan şiddet yoluyla varlığını göstermesine neden olmaktadır. Medya hem söylemin üretildiği ve hem de son derece hızlı bir şekilde yayılabildiği bir alan olduğu için, haber hızla kitlelere ulaşmakta ve kitleler üzerinde ideolojik bir rol oynamaktadır. Medyanın söylem, söylemin ise çatışma ve şiddet üzerindeki etkisinden hareketle, şiddetin hem görünen hem de görünmeyen etkilerinin gözlemlendiği Gezi Parkı Protestoları sırasındaki habercilik pratiklerinin analiz edildiği bu çalışma disiplinlerarası bir kavram olan“barış gazeteciliği”çerçevesinde şekillendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Around the World, along with the armed conflicts, there are many conflicts on social, cultural, economic, religious, ethnic and gender based matters. Invisible violence that is mostly revealed through discourses may cause, in the long run, the conflicts to reveal themselves in the form of direct violence. As media is an area where the discourse is generated and spread extremely fast, the news reaches the masses very quickly and plays an ideological role on them. With reference to the effect of media on discourse, and the effect of discourse on violence and conflict; this study, which include analysis the journalistic practices during the Gezi Park Protests where both visible and invisible effects of violence were observed; was shaped within the framework of an interdisciplinary concept“peace journalism”. Keywords : new social movements, peace journalism, Gezi Park Protests