Hayat bilgisi dersinde otantik görev temelli öğrenme ortamlarının öğrencilerin derse yönelik tutumlarına ve öğrenme süreçlerine yansıması
The reflection of the attitudes and learning processess to learning environments with authentic tasks in life science class
- Tez No: 458657
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜLTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ġlkokul, Hayat bilgisi, Otantik öğrenme, Otantik görev, Primary, Life science, Authentic learning, Authentic tasks
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu araştırmanın amacı, Hayat Bilgisi dersinde otantik görev temelli öğrenme ortamlarının öğrencilerin derse yönelik tutumlarına ve öğrenme süreçlerine yansımalarını belirlemektir. Karma modelle desenlenen araştırmada gömülü deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, 2015-2016 öğretim yılı güz yarıyılında Uşak İl merkezinde bulunan bir ilkokulun üçüncü sınıf şubelerinden birinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri Hayat Bilgisi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği, gözlem ile video kayıtları, öğretmen, öğrenci ve velilerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler ve öğrenci ürünleri ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin çözümlenmesinde parametrik testlerden olan t-Testinden, nitel verilerin çözümlenmesinde ise betimsel analizden yararlanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin Hayat Bilgisi dersine yönelik tutumlarına, otantik görev temelli öğrenme ortamlarında gözlenen davranışlarına, öğrenci ve veli görüşlerine yönelik sonuçlar elde edilmiştir. Bu kapsamda araştırmada otantik görev temelli öğrenme ortamlarının, öğrencilerin Hayat Bilgisi dersine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Araştırmada otantik görev temelli öğrenme ortamlarında öğrencilerin, üst düzey düşünme becerilerini işe koştukları, farklı bakış açısı geliştirdikleri, gerçek yaşam deneyimlerini paylaştıkları, yansıtma yaptıkları, birincil kaynaklardan yararlandıkları, işbirliği içinde çalıştıkları, iletişimi sınıf dışına taşıdıkları, çoklu roller üstlendikleri, otantik bağlamı kendi yaşamlarıyla ilişkilendirdikleri ve gerçek yaşamdan uzmanların deneyimlerinden yararlandıkları ortaya çıkmıştır. Bunların yanı sıra öğrencilerin ve velilerin, otantik görev temelli öğrenme ortamlarından yararlanılmasına yönelik genelde olumlu görüş belirttikleri ve gerçekleştirilen uygulamayı etkili buldukları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the reflection of the attitudes and learning processess to authentic task-based environments in the life science class. The study was based on a mixed model design, and conducted using an embedded experimental design. The study was performed in the autumn semester of the 2015-2016 academic year, at one of the third grades of an elementary school located in the provincial center of Uşak, Turkey. Study data were collected through the Attitude Scale for Life Science Class; observations and video records; semi-structured interviews with teachers, students and parents; and students materials. Quantitative data obtained during the study were analyzed using the t-test, which is a parametric test, while qualitative data were analyzed using descriptive analysis. The study collected data regarding the students' attitudes towards the life science class, the attitudes they displayed in authentic task-based learning environments, and the views of the students and their parents. In this context, it was determined that authentic task-based learning environments have a positive impact on students' attitudes towards the life science class. The study demonstrated that authentic task-based environments encouraged higher-level thinking skills among students, while also allowing them to develop a different perspective, share real life experiences, utilize primary sources, work in cooperation, continue communication outside of classes, assume multiple roles, associate authentic contexts with their own lives, benefit from the experiences of real-life experts, and reflect between themselves. In addition, it was also determined that the students and their parents generally shared positive views concerning the utilization of authentic task-based learning environments, and that they considered this practice as fairly effective.