Çevrimiçi öğretim materyali geliştirme ve uygulama süreçlerinin incelenmesi: İngilizce dersi örneği
Examination of an online educational material development and implementation processes: An example of English course
- Tez No: 458658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİLE AŞKIM KURT, YRD. DOÇ. YUSUF LEVENT ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki gelişim, Yabancı dil öğretimi, Çevrimiçi ortamlar, Professional development, Foreign language teaching, Online environments
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Araştırmanın amacı, bir İngilizce öğretmeni tarafından çevrimiçi ortamlar aracılığıyla 9. sınıfın bir dönemlik İngilizce öğretim programına yönelik materyallerin geliştirilmesi sürecinin ve geliştirilen materyallerin öğretme – öğrenme sürecinde kullanılma durumlarının incelenmesidir. Araştırmanın verileri çevrimiçi ortam öğretimi, çevrimiçi öğretim materyali geliştirme ve materyallerin sınıf ortamında kullanılma süreçlerinin video kayıtları, araştırmacı ve öğretmen günlükleri, çalışma kapsamında hazırlanan başarı testi, öğrenci ve öğretmen yazılı görüşme formları, yarı-yapılandırılmış görüşme formu, odak grup görüşme formu ve araştırmacının gözlem notlarından oluşmaktadır. Toplanan nitel veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak, nicel veriler ilişkili örnekler t-testi uygulanarak analiz edilmiştir. Çevrimiçi öğretim materyallerinin uygulanmasıyla ilgili öğrenci görüşleri çoğunlukla olumlu olmuş, öğrenciler süreci eğlenceli, İngilizce becerilerini geliştiren, akılda kalıcı, öğrenmeyi kolaylaştıran ve diğer derslerde de kullanılmasını önerdikleri bir süreç olarak belirtmişlerdir. Benzer şekilde öğrencilere ön test ve son test olarak uygulanan başarı testleri arasında da anlamlı bir fark bulunmuş ve bu veriler nitel verileri desteklemiştir. Öğretmen araştırma sonucunda hem teknoloji yeterliği açısından hem de akademik alanda gelişim göstermiştir. Araştırma süreci boyunca teknik aksaklıklar ve bağlantı sorunları olmuş, öğretmenin bu sorunlara çözüm bulma konusunda da gelişim gösterdiği gözlenmiştir. Buna göre öğretmenin mobil internet kullanımı ve çevrimiçi ortamları aktif bir şekilde kullanmasıyla karşılaşılan sorunlara çözüm bulabildiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada, mesleki gelişim etkinliklerinin bireyin istek, gereksinim, beklenti ve hazırbulunuşluğu göz önünde bulundurulduğunda daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Mesleki gelişim etkinliklerinin öğretmen özelliklerine, olanaklarına ve gereksinimlerine göre olarak tasarlanmalarının öğretmenin motivasyon ve verimliliğine katkısı bulunduğu da ulaşılan sonuçlardandır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to examine the development process of materials for the 9th grade elementary English teaching curriculum and the use of the developed materials in the teaching - learning process by means of online material development tools by an English teacher. The study's data consists of video recordings of online teaching, material development and use of the materials in the classroom environment, researcher and teacher logs, achievement test developed in the study, student and teacher written interview forms, semi-structured interview form, focus group interview form, and observation notes of the researcher. Qualitative data were analyzed using content analysis method and quantitative data were analyzed using paired samples t-test. Students' opinions regarding the implementation of online teaching materials mostly been positive, they found process fun, they thought the process was catchy, improved their English skills, facilitated learning and they recommend the similar use in other courses. There was a significant difference between the pre-test and post-test scores and this finding supported qualitative data. As a result of the research, the teacher developed her skills both in terms of technology sufficiency and academic field. Throughout the research process, there were technical problems and connection problems, and it was observed that the teacher improved herself in finding solutions to these problems. In addition, the findings revealed that the teacher could solve problems by using mobile internet and online environments actively. In the study, it was concluded that professional development activities were more successful when the individual's characteristics, possibilities, and requirements were taken into consideration. At the same time, it contributes to the motivation and productivity of the teacher.