Kurukavak deresi havzasında su verimi ve taşkın debisinin belirlenmesi
- Tez No: 45866
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FAZLI ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hydrology, Runoff, Water Yield, Flood Discharge, Empirical Approachs, Hydrological Analysis
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Kurukavak deresi havzasında gözlenen ve sentetik olarak Bakraş deresi havzasına ait verilerden faydalanılarak türetilen yıllık akımlar kullanılarak su verimi ile gözlenen en yüksek debilerden yararlanılarak taşkın debileri hesaplanmıştır. Hesaplanan değerlerle amprik yaklaşımlarla elde edilen değerler karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda Kurukavak deresi havzasında yıllık su veriminin 140.54 mm ve en uygun olasılık dağılım fonksiyonunun Log Pearson III olduğu belirlenmiştir. Hesaplanan havza su verimine en yakın değeri uygulanan amprik yaklaşımlardan Su Bütçesi Yöntemi vermiştir. Havzanın tekrarlanma sürelerindeki taşkın debileri Gumbel dağılımına göre belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Hidroloji, Akım, Su Verimi, Taşkın Debisi, Amprik Yaklaşımlar, Hidrolojik Analiz.
Özet (Çeviri)
The annual water yields were determined syntetically using data which obtained from Bakraş creek watershed for water years between 1975 and 1993 in which the runoff observations could not done and with using actual data the flood discharge were determined in The Kurukavak creek watershed. It was determined that the best fitting distribution function of probability is Log Pearson III distribution for Kurukavak creek watershed. The results obtained were compared with the empirical results. According to this comparison the Water Budget approach is more likely to the results obtained. The flood discharge of the Kurukavak creek watershed were determined using Gumbel distribution.