Üniversite öğrencilerinin yeme- içme deneyimlerinin konum tabanlı mobil uygulamalar üzerinden paylaşım motivasyonlarının incelenmesi: Swarm örneği
Investigation of sharing motivations on location based mobile applications of university student's eating-drinking experiences: Swarm example
  1. Tez No: 458667
  2. Yazar: HASAN ALP ŞAŞMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ZAFER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konum tabanlı mobil uygulamalar, Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı, Tüketici davranışları, Swarm, Sosyal medya, Location based mobile applications, Uses and gratifications approach, Consumer behavior, Swarm, Social media
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde firmaların pazarlama çalışmalarını ve pazarlama çabalarını teknoloji ve bilgiyle evrimleşen değişime göre yapılandırması kaçınılmaz hale gelmiştir. İşte söz konusu değişimden yola çıkarak yapılmış bu araştırma tüketici istek ve beklentilerini anlamak adına işletmeler için önemli bilgiler sunmaktadır. Çalışmanın konusunu, özellikle üniversiteli gençler arasında çok popüler konum tabanlı mobil uygulamalardan biri olan Swarm uygulaması oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırmada, tüketicilerin bu tip uygulamaları kullanım motivasyonları Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı çerçevesinde ele alınıp değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Swarm kullanıcılarının bu uygulamayı en çok bilgi edinmek ve etkileşim maksadıyla kullandıkları tespit edilmiştir. Kullanıcılar, ziyaret etmeyi düşündükleri mekan hakkında bilgi almak ve arkadaşlarını takip etmek gibi sebeplerden dolayı Swarm uygulamasını kullanmaktadırlar. Araştırma bulguları arasında dikkat çeken ayrıntılardan bir diğeri de, Swarm kullanıcılarının dışa dönük insanlar olmadıkları şeklindedir. Swarm kullanıcıları dışa dönüklük motivasyonuna ilişkin verilen ifadelere katılım dereceleri ile asosyal bir eğilim içinde olduklarını göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
Today, it has become inevitable for firms to structure their marketing efforts and marketing efforts according to the evolution evolving with technology and knowledge. This research, which is based on this exchange, offers important information for businesses in order to understand consumer desires and expectations. The theme of work is Swarm, which is one of the most popular location-based mobile applications, especially among university students. In the scope of the study, quantitative research method was used and data were collected by questionnaire technique. In the research, consumer motivations of these types of applications are evaluated within the Uses and Gratifications Approach. As a result, it has been determined that Swarm users are using this application mostly for information and interactivity. Users are using Swarm application for reasons such as getting information about the place they are thinking of visiting and following their friends. One of the details that draws attention among research findings is that Swarm users are not outsiders. Swarm users indicate that they are in an asocial tendency with participation ratings on outreach motivation.