Küreselleşmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birlik ülkeleri örneği
Globalization influence on economic growth: The case of West African Economic and Monetary Union (WAEMU) countries
- Tez No: 458672
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Globalization, Economic Growth, Fıxed effects, System GMM, WAEMU, Panel Data
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Küreselleşme son on yıllarda büyüyen bir olgudur. Bu küreselleşmenin, özellikle gelişmiş ve bazı gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümesine etkisi, çeşitli ampirik analizlerde ortaya çıkmıştır. Dünya ticareti ve doğrudan yabancı yatırımın %2'sinden azı ile Afrika küreselleşmenin dışında görünmektedir. Bu gözlemler, Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (BAEPB) ülkelerinde ekonomik küreselleşmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisine bakmamıza neden oldu. Bu çalışma, 2000-2014 dönemini kapsayan bir panel seri çerçevesi kullanarak, küreselleşmenin BAEPB ülkelerinde kısa ve uzun dönemde ekonomik büyüme üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Ekonomik küreselleşmenin etkilerini yakalamak için iki tahmin yöntemi kullanılır: kısa vadeli etkileri incelemek için sabit etkiler modeli ve uzun vadeli etkileri yakalamak için dinamik bir panel modeli. Elde edilen sonuçlar küreselleşmenin ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini ve kısa vadede de %10'luk bir anlamlı sahip olduğunu göstermektedir. Uzun vadede, ekonomik küreselleşme ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve %5 anlamlıdır. Aslında, uzun vadede, ekonomik küreselleşmede %1'lik bir artış, ortalama olarak, %0.032 ile ekonomik büyümeyi artıracaktır. Bu sonuçlara dayanarak, yerel ekonominin uluslararası pazara açılmasının, BAEPB ülkeleri için uzun vadede daha üretken olduğuna karar verebilmektedir. Anahtar Sözcuükler: Küreselleşme, Ekonomik Büyüme, Sabit etkiler, GMM Sistem,BAEPB, Panel Veri.
Özet (Çeviri)
It is a fact that globalization is not a new phenomen, but have increasingly been gaining speed in recent decades. The effect of this globalization especially on developed and some developing countries' economic growth have been developed in several empirical analysis; with less than 2% of world trade and foreign investment, Africa appears to be out of globalization. These observations prompted us to look at the impact of economic globalization on economic growth in West African Economic and Monetary Union (WAEMU) countries. The study aims to determine the effect of globalization on the economic growth in short and long term in WAEMU countries using a panel data framework covering the period 2000-2014. Two methods of estimation are used to capture the effects of economic globalization: a Fixed effects model to study the short run effects and a dynamic panel model to capture the long run effects. The results show that economic globalization has a negative impact on economic growth and is significant at 10% in the short run. In the long run has a positive effect on economic growth and is significant at 5%. Indeed, in the long run, an increase in economic globalization by 1% would, on average, increases economic growth by 0.032%, ceteris paribus. Based on these results we can conclude that opening of the domestic economy towards international markets are more productive in the long run for WAEMU countries.