Seyahat bloğu yazarlarının uluslararası seyahat motivasyonlarında kültürel mesafenin rolü
The role of cultural distance on travel bloggers' international travel motivations
  1. Tez No: 458675
  2. Yazar: SERHAT AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SEZEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat Motivasyonu, İtici ve Çekici Faktörler, Destinasyon Seçimi, Kültürel Mesafe, Blog yazarı, Travel Motivation, Push and Pull Factors, Destination Choice, Cultural Distance, Blogger
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, yerli turistlerin uluslararası destinasyon seçimlerinde kültürel mesafenin etkisini belirlemektir. Araştırmada fenomenolojik yaklaşım benimsenerek nitel araştırma yöntemine başvurulmuştur. Veri, yapılandırılmış görüşme formu ile 17 blog yazarından elde edilerek içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma verileri, seyahat öncesi, sırası ve sonrası olmak üzere üç süreç halinde değerlendirilmiştir. Seyahat öncesi somut (fiziki) ve somut olmayan (zihinsel) hazırlık aşaması tespit edilmiştir. Kültürel mesafenin artması destinasyon hakkındaki bilinmezliği ve bu durumda, zihinsel hazırlığın artışına neden olmuştur. Seyahat motivasyonları iki grupta toplanmıştır. İtici faktörler; keşfetmek, farklılık, öğrenmek, ilgi duymak, merak, hayalleri gerçekleştirmedir. Çekici faktörler; destinasyon kültürü, doğal güzellik(ler) ve coğrafi yakınlık/konumdur. Seyahat sırasında, kültürel deneyim, kültürel kazanım ve kişisel değişim temaları bulunmuştur. Bu sonuçlardan hareketle destinasyon seçimi; ziyaret sırası ve sonrası, kültürel faktörlerin anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. Kültürel mesafe artışının katılımcılar için destinasyon tercih sebebi olduğu görülmüştür. Kültürel mesafenin, seyahat motivasyonu ile destinasyon seçimi arasında düzenleyici bir değişken olduğuna yönelik bir model önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to identify the impact of cultural distance on the international tourists' choices of international destinations. The phenomenological approach of qualitative research methods was used in the research. The research data were collected from 17 bloggers with structured interview forms and evaluated by content analysis. The research data were evaluated in three processes; namely, pre-travel, during-travel, and post-travel. In the pre-travel process, tangible (physical) and intangible (mental) preparation were identified. Increasing cultural distance has increased the uncertainty about destination. This has led to an increase in mental preparation. Travel motivations were gathered in two groups. Push factors are discover, dissimilarity, learning, interest, curiosity, and imagination. Pull factors were, on the other hand, destination culture, nature/ natural beauties and geographical proximity/location. Three themes such as cultural experience, cultural acquisition, and personel alteration were found during travel process. From these results, it was determined that the cultural factors had a significant impact on pre-travel, during-travel and post-travel process. Increased cultural distance was highlighted as a major reason for the participants to choose overseas destinastion. A research model was proposed that cultural distance can be a moderator variable between travel motivation and destination choice.