Süperkahraman filmlerinde modernite ve postmodernite ilişkisinin ikili karşıtlıklar yöntemiyle çözümlenmesi
Analysis of the relationship between modernity and postmodernity in superhero movies using levi-strauss' method of binary oppositions
- Tez No: 458676
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF GİZEM UĞURLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Hollywood Sineması, Modernite, Postmodernite, Süperkahramanlar, İkili Karşıtlıklar, Hollywood Cinema, Modernity, Postmodernity, Superheroes, Binary Oppositions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 388
Özet
İlk defa ortaya çıktıkları tarihsel dönemler, dünyaya bakışları ve yaptıkları seçimlerle modernitenin birer ürünü ve örneği olan süperkahramanlar, popüler sinema aracılığıyla günümüzün postmodern dünyasına taşınmıştır. Sinema, gerek bir sanat, gerekse bir anlatı biçimi olarak her zaman toplumsal, kültürel ve ideolojik süreçlerle bir arada bulunmuş, özellikle popüler sinema filmleri araştırmacıya verili bir çağa bakmanın, onu anlamanın ve çözümlemenin farklı ve yaratıcı bir yolunu sunmuştur. Popüler sinemada süperkahramanlar ve bu süperkahramanların çevreleriyle olan ilişkilerinin modernite ve postmoderniteyle bağlantılı olarak hangi değerleri, ya da bu değerlerde yaşanan hangi değişim ve dönüşümleri temsil ettiklerinin ortaya konulmasını amaçlayan bu çalışma kapsamında, Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), The Dark Knight Rises (2012), Captain America: The First Avenger (2011), Captain America: The Winter Soldier (2014) ve Man of Steel (2013) filmleri, Lévi-Strauss'un İkili Karşıtlıklar yöntemiyle çözümlenmiştir. Bu çözümleme sonucunda ulaşılan ikili karşıtlıklar bağlamında, süperkahramanların temsil ettiği modernite; seçim, özgür irade, düzen, denge, kontrol, üstün insan, adalet, inanç, gerçek, inşa, eski ve umut kavramlarıyla ilişkili olarak ortaya çıkarken, postmodernite ise; kader, kaos ve kontrol kaybı, yozlaşmış hukuk sistemleri, inanç kaybı, yalan ya da korku, yapıbozumu, yeni, çaresizlik ve yıkım kavramlarıyla ilişkili olarak ortaya çıkmış, filmlerde bilhassa modern inşa ve postmodern yapısökümü arasındaki ilişki yoğun biçimde gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Superheroes, who are both a product and a specimen of modernity have been transferred to today's postmodern world through popular cinema. As an art form and a form of narrative, cinema has always been in relation with the social, cultural and ideological processes. Popular movies in particular offer the researcher a distinct and creative way of looking at, understanding and analyzing a given era. This study aims to reveal the values and the transformation of values the superheroes in popular cinema and their relationship with their surroundings represent in relation with modernity and postmodernity. Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), The Dark Knight Rises (2012), Captain America: The First Avenger (2011), Captain America: The Winter Soldier (2014) and Man of Steel (2013) have been analyzed using Levi-Strauss' method of binary oppositions. As a result of the analysis it has been found that within these movies, modernity appeared in relation with the notions of choice, free will, order, balance, control, superior human, justice, faith, truth, construction, the old and hope; whereas postmodernity appeared in relation with the notions of fate, chaos and loss of control, corrupt justice, loss of faith, deceit or fear, deconstruction, the new, hopelessness and destruction. In particular, the relationship between modern construction and postmodern deconstruction has been heavily observed.