Afganistan'da kadınlara yönelik şiddet üzerine sosyolojik bir inceleme
A sociological study of violence against women in Afghanistan
- Tez No: 458674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİME GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ataerkillik, Şiddet, Kadın, Afganistan
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Afganistan farklı etnik gruplardan oluşmuş ve tarihsel olarak farklı siyasal, toplumsal ve ekonomik süreçlerden geçmiş bir ülkedir. Bu değişim süreci içinde kadınların durumu ve onlara yönelik şiddetin düzeyi, türü ve oranı da farklılaşmıştır. Bu çalışmanın temel amacı Afganistan'da kadınlara yönelik şiddeti sosyolojik olarak incelemektir. Bu inceleme şu sorular etrafında yapılmıştır: Tarihsel süreç içinde Afganistan'da kadınların toplumsal konumu nasıl değişmiştir? Bu değişime bağlı olarak Afganistan'ın farklı siyasal dönemleri içinde kadın yönelik şiddetin yönü ve boyutu nedir? Son dönemde Afganistanlı kadınlar toplumda ve aile içinde ne tür şiddete maruz kalmaktadır? Kadınların şiddete maruz kalma nedenleri nelerdir? Kadına yönelik şiddetle mücadelede gelinen durum nedir? Bu sorular feminist kuram çerçevesinde irdelenmiş ve ataerkillik kavramı temelinde analiz edilmiştir. Bu analiz birincil ve ikincil kitaplara, makalelere, dergilere, resmi raporlara, internet haber kaynaklarına ve araştrımacının tanıklık ettiği olaylara dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Afghanistan is formed from different ethnic groups and historically this country has gone through different political, social and economic processes. Within this process of change, the situation of women and the level, type and proportion of violence against them have also changed. The main purpose of this study is to sociologically analysis the violence against women in Afghanistan. This review has been carried out around the following questions: How has the social status of women changed in Afghanistan in the historical process? What is the direction and dimension of violence against women according to these changes in Afghanistan's different political periods? What kind of violence and domestic violence the Afghanistan's women are recently exposed? What are the reasons of violence against Afganistan's women? What is the situation of fighting and struggle against violence in Afghanistan? These questions are examin within the framework of feminist theory and analysis based on patriarchy concepts. This analysis is based on primary and secondary books, articles, magazines, official reports, internet news sources, and events that the researcher has witnessed. The keywords: Patriarchy, Violence, Women, Afghanistan.