Türk sinemasında baba temsili
Representation of father in turkish cinema
  1. Tez No: 458681
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. N. AYSUN AKINCI YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, Babalık, Temsil, Delphi Tekniği, Sinemada Nitel Çözümleme, Turkish Cinema, Fatherhood, Representation, Delphi Method, Qualitative Analysis in Cinema
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu araştırmada, erkekliğin önemli bir dönüm noktası ve erkeklik performanslarının tamamlandığının bir kanıtı olarak varsayılan babalık kurumunun Türk sinemasındaki temsil şifreleri çözümlenmiştir. Türk sinemasında babalığı yeniden üreten temel unsurların neler olduğu noktasından hareketle, örneklem içerisine dahil edilen filmlerde babalığın temsil ediliş biçimlerinin nasıl gerçekleştiği, babalığa dair temsil kodlarının nasıl işlerlik gösterdiğinin araştırılması bu çalışmanın problemini oluşturmaktadır. Ayrıca, Türk toplumunun kültürel yapısındaki baba figürü ile Türk sinemasında babalığa dair sunulan temsiller arasında nasıl bir ilişkinin var olduğu sorusuna yanıt aranmıştır. Çalışmada, Delphi Tekniği kullanılarak geliştirilmiş olan veri toplama aracındaki parametrelerin her birinin örneklem içerisine dahil edilen filmlere yöneltilmiştir. Elde edilen veriler NVİVO 11 Plus nitel araştırma programı yardımı ile kodlar, kategoriler ve temalar halinde düzenlenerek bulgulanmış ve yorumlanmıştır. Söz konusu bulguların Türk sinemasında babalığın temsil ediliş biçimleri konusunda literatüre katkı getirmesi beklenmektedir. Ayrıca sinemadaki temsillerin çözümlenmesinde yeni bir yöntem önermesi açısından faydalı olacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the representation codes of the concept of fatherhood which is supposed to be a milestone of manhood and an indicator of the establishment of manhood for every man, that exist within Turkish cinema have been analyzed. With reference to what the basic elements that reproduce the fatherhood in Turkish cinema are, the main cause of this study is to explore how the types of the representation of fatherhood occur within the sample movies. This study, moreover, seeks for an answer about what kind of a relationship exists between the father figure within the cultural structure of Turkish society and the representations of fatherhood that are presented in Turkish cinema. In this study, every parameter on the data collection tool which has been developed by using Delphi Method has been orientated to the sample movies. The collected data which have been organized as codes, categories and themes by means of the qualitative analysis software, NVIVO 11 Plus, have been found and interpreted. It is anticipated that the said findings would make contribution to the literature about the representation types of fatherhood within Turkish cinema. It is also expected that this would be useful for offering a new method for analyzing the representations in cinema.