Tarihi süreçte Ca'feriyye kavramı
The historical period of Ja'fari concept
  1. Tez No: 458698
  2. Yazar: KAZIM KARAYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. BÜLENT ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şia, Ca'feriyye, Cafer Sadık, Ca'feri, Shia, Ja'fari, Ja'far Sadiq, Ja'feri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, Cafer Sadık'tan ismini alan Ca'feriyye mezhebinin tarihi süreç içerisinde nasıl anlaşıldığı ve bu kavram ile kimlerin kastedildiğini tesbit edebilmek için hazırlanmıştır. Çünkü günümüze gelene kadar farklı grupların Ca'feri olarak isimlendirildiğini görmekteyiz. Tezimiz Giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Ca'feriyye'nin ismini aldığı Cafer Sadık'ın hayatı, fikirleri, hakkındaki iddialar, yaşadığı dönemin genel durumu, kendisinden önce ve sonra çıkan fırkalara yer verdik. Bu bölümde Ca'feri olarak tesbit ettiğimiz grupların imamete layık kişinin Cafer Sadık ve onun soyundan gelen kişiler olduğunu iddia ettiklerini gördük. Bu dönem içinde Ca'feriyye kavramının itikadi yönünü ele aldık. İkinci bölümde ise Ca'feriyye'nin devletler içerisinde yayılmasına ve önde gelen önemli isimlerine yer verdik. Ca'feriyye'nin itikadi, siyasi ve fıkhi yönünü temsil etmeye başladığını tespit ettik. Son olarak da Ca'ferilik-Alevilik ilişkisini değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
This study is prepared for the purpose of determining how“Ca'feriyye”named from Cafer Sadık was understood during the historical process and who is referred to this concept. Because we see that different groups are named as Ja'fari as much as the day. Our thesis consists of three parts. In the first part, we gave information about Ja'fer Sadiqh's life, his ideas, the general situation of his time and the firqahs that came before him and after him. In this section we have seen that the groups we have identified as Ja'fari, claimed to be the people who are related to the imamate, Cafer Sadik and his descendants. This chapter represents the belief of the Ja'fariyyah concept during this period. In the second part, we have gave the development of Ca'feriyye in the states and his leading names. We have observed that Ja'fari has started to represent the direction of Shia fıqh by entering politics into the cause of belief. Finally, we evaluated the relationship between Jaferism and Alevism.