A study on university student's interpersonal conflicts in residential setting, and resolution strategies
Üniversite öğrencilerinin yaşam alanlarındaki kişilerarası anlaşmazlıkları ve çözüm stratejileri üzerine bir inceleme
- Tez No: 458697
- Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS TÜRNÜKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilerarası Anlaşmazlıklar, Yaşam Alanlarındaki Anlaşmazlıklar, Anlaşmazlık Yönetim Stratejileri, Interpersonal Conflict, Residential Conflicts, Conflict Management Strategies
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kişilerarası anlaşmazlıklar, ortak yaşam alanlarını paylaşan üniversite öğrencileri arasında sıklıkla karşılaşılan doğal ve kaçınılmaz bir süreçtir. Aynı evi ve yurt odasını paylaşan üniversite öğrencilerinin yaşadıkları kişilerarası anlaşmazlıklar ve bu anlaşmazlıkları yönetme stratejileri akademik, sosyal ve duygusal anlamda onları etkilemektedir. Bu doğrultuda bu araştırmanın amacı, evde ve yurtta en az bir yıl diğer üniversite öğrencileriyle yaşayan öğrencilerin arkadaşlarıyla ne tür anlaşmazlıklar yaşadığını; bu anlaşmazlıkları nasıl çözümlendiğini, yaşanan anlaşmazlıkların var olan arkadaşlık ilişkisine etkisinin ne olduğunu incelemektir. Bu araştırmada hem nicel ve hem de nitel yöntemler kullanılmıştır. Bu araştırmada“3”veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlar açık uçlu sorulardan oluşan anket, kapalı uçlu sorulardan oluşan anket ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniğidir. Veriler, üniversite öğrencilerinin ve ortak alanı paylaştıkları arkadaşlarının kişilerarası anlaşmazlıklara ilişkin görüşlerini incelemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan“3”veri toplama aracı kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, en az bir yıl evde ve yurtta barınma deneyimi olup eğitimine devam eden öğrencilerden oluşturulmuştur. Araştırmanın birinci aşamasında çalışma grubu“rastgele sayılar tablosu”kullanılarak veri analizi yapabilmek için 491 ankete ulaşılmıştır. İçerik analizinin kullanıldığı bu araştırmanın güvenilirlik katsayısı %85,38 olarak bulunmuştur. Açık uçlu sorulara ait içerik analizi sonuçları ile kapalı uçlu anket için maddeler oluşturulmuştur. Gerçekleştirilen uygulamada toplam 466 öğrenciye ulaşılmıştır. Son olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak elde edilen nitel veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Veri toplamak için kartopu örneklem seçim tekniği kullanılmıştır. Araştırmacının kodlama güvenirliği %96,5 olarak bulunmuştur. Bu araştırmada verilerin analizinden sonra şu sonuçlar elde edilmiştir: Yurttaki öğrenciler arkadaşlarıyla en sık olarak yapısal anlaşmazlıkları yaşamaktadırlar. Bu kişilerarası anlaşmazlıklar en fazla değer farklılığı nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Üniversite öğrencileri, anlaşmazlıkların çözümü aşamasında özellikle yapıcı ve bütünleştirici stratejiyi kullanmaktadırlar. Ortak sorunlarını çözemeyen yurttaki öğrenciler anlaşmazlıklarını ya kendi başlarına, ya da arkadaşlarıyla çözmeyi tercih ettikleri, ancak sonuç alamadıklarında ise yurt idaresini bir seçenek olarak görmektedirler. Yardım almak için başvurulan kişiler genellikle kendi deneyimlerini aktarma yolunu tercih etmektedirler. Hala çözümlenemeyen anlaşmazlıkların olduğu durumda ise en sık olarak kaçınma yöntemini kullanmaktadırlar. Yaşanan anlaşmazlıkların arkadaşlığa olan etkisine bakıldığında sıklıkla ilişkiyi olumsuz etkilediği ve soğukluk/kırgınlık gibi durumlar oluşmaktadır. Diğer arkadaşlarıyla olan ilişkilerini nasıl etkilerine bakıldığında sıklıkla gruplaşmayı tercih etmektedirler. Evdeki öğrenciler arkadaşlarıyla en sık olarak yapısal anlaşmazlık yaşamaktadırlar. Bu anlaşmazlıklar en fazla değer farklılığı ve ilişki farklılığından ortaya çıkmaktadır. Üniversite öğrencileri anlaşmazlıkların çözümü aşamasında özellikle yapıcı ve bütünleştirici stratejiyi kullanmaktadırlar. Evde yaşayan öğrenciler anlaşmazlıklarını kendileri çözemediklerinde ortak sorunlarını aile ve arkadaşlarıyla çözmeyi tercih etmektedirler. Yardım almak için başvurulan kişiler, nasihat verme yöntemini kullanmaktadırlar. Öğrenciler hala çözümlenemeyen anlaşmazlıkların olduğu durumda ise en sık olarak evi ayırmayı çözüm olarak kullanmaktadırlar. Yaşanan anlaşmazlıkların arkadaşlığa olan etkisi olarak soğukluk/kırgınlık ve arkadaşlığı kaybetme durumları yaşanmaktadır. Anlaşmazlıkların diğer arkadaşlıklara etkisi gruplaşma olarak yaşanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Interpersonal conflict is a natural and inevitable process common among college students who share the same living space. The interpersonal conflicts among the college students who are sharing the same dorm or house and their management strategies of such conflicts have significant effects on their lives in terms of academic, social and emotional aspect. The purpose of this research is to investigate the types of conflicts among college students who have a housing experience of at least one year with other college students either at dorms or houses; how these conflict are resolved; and the impacts of such conflicts on the existing friendship relationships. In this study, both quantitative and qualitative research techniques are used. In this research, three data collective tools are used, including one survey consisting of open-ended questions, one survey consisting closed-ended questions and one interview form. Data were collected with three data collective tools in order to examine opinions related to college students who share living space perspectives about interpersonal conflict by the researcher. As sampling, college students who have a housing experience of at least one year with other college students were taken as a study group. At the first stage of research, study group was created by using“random figure table”and 491 questionnaires were collected for data analysis. The research used content analysis, and the reliability was found 85,38%. Questionnaire content was created with the content analysis results out of open-ended questions. A total of 466 students were accessed in the applications. Lastly, qualitative data which were obtained by semi-structured interview was analyzed with content analysis method. Snowball sampling was used for collecting data. Coding reliability analysis was founded 96,5%. In this study, the following results were obtained after analysis of the data: College students live in dorms frequently have structural conflicts among each other. These interpersonal conflicts are mostly apparent because of value differences. The college students especially use integrative/constructive strategy in process of conflict resolution. Students who cannot resolve their common conflicts prefer to solve them by their selves or with their friends, but when they cannot reach a result, students begin to see dorm management as an option. The people, who students ask for help, generally choose the ways inspired from their own experiences. When the conflict still is not solved, they use avoiding strategy. Interpersonal conflicts affect friendship negatively and cause to distance among friends. According to results of the study, the most common result of the conflicts that college students experience in dorms is grouping. College students who live in house most frequently have structural conflicts with their housemates. These interpersonal conflicts mostly take place because of value differences and relationship differences. Students sharing house prefer solving problems with their friends and family when they cannot solve themselves. People who students appeal to prefer giving advice. When problems still exist, students frequently choose separating houses in process of conflict resolution. Disappointment and distance are negative effects of conflicts on friendship. Interpersonal conflicts affect other friendship relations in terms of grouping.