Denetimde hata ve hile, önleme ve tespit yöntemleri ile serbest muhasebeci mali müşavirlerin hata ve hileler ile ilgili bilinç ve tutumları
Prevention and detection methods of error and cheat in auditing, consciousness and attitudes of certified public accountants
  1. Tez No: 458762
  2. Yazar: YILMAZ ÖZTOPRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ KALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebede hata, hile, hata belirtileri, hata ve hile karşısında tutumlar, Errors in accounting, fraud, error statements, attitudes towards error and deception
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Her işletmenin pazarda başarılı olmasını ve rakiplerine üstünlük sağlamak sureti ile varlığını devam ettirebilmesi için çeşitli amaç ve hedefleri bulunmaktadır. Söz konusu amaç ve hedeflerin gerçekleştirilebilmesinde işletmenin her departmanında olduğu gibi muhasebecilerin de çeşitli görevleri bulunmaktadır. Her şeyden önce muhasebe meslek mensuplarından beklenen işletme ile ilgili verileri gereken dikkat ve özveri ile, kurallara uygun bir şekilde işlemesidir. Muhasebe meslek mensupları, görev ve sorumluluklarından dolayı müşteri ve devlet kurumları arasında köprü vazifesi üstlenmektedir. İşletme ile ilgili kayıtları devletin ilgili kurumlarına aktarmakla birlikte, işletme içi gelir gider dağılımlarının sağlanmasında da etkin rol oynarlar. Muhasebe meslek mensupları tarafından yapılan işlerde hata ve hilelerin isteyerek ya da istemeyerek ortaya çıkması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Her ne kadar hata ve hilelerin önlenmesine yönelik çeşitli yönergeler ve olumsuzluklar karşısında cezalandırmalar yer alsa da, birçok meslek mensubu herhangi bir önleyici davranış ortaya koymamaktadır. Araştırma, muhasebede gerek işletme kaynaklı gerekse meslek mensubu kaynaklı hata ve hilelerin durumunun İstanbul örneklemi üzerinden araştırılması ve hata ve hile belirtilerinin ortaya çıkması durumunda muhasebe meslek mensuplarının davranışlarının ortaya koyulması amacı ile oluşturulmuştur. 415 muhasebe meslek mensubundan; hata, hile ve hata belirtileri ve bu unsurlar karşısındaki davranışlarına ilişkin veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, hata ve hilelerin İstanbul'da görülme sıklığı oldukça yüksektir. Bununla birlikte; hata, hile ve hata belirtileri karşısında muhasebe meslek mensuplarının herhangi bir tutum ortaya koymadan, müşteri kaybetme korkusu ile hareket ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Hata, hile ve hata belirteçleri üzerinde meslekte çalışma yılı, eğitim düzeyi ve mükellef sayısının anlamlı etki yarattığı araştırmanın diğer bulgularıdır.
Özet (Çeviri)
There are a variety of goals and objectives for each of the operators to be successful in the market and to maintain their presence by providing superiority to their opponents. Accountants have a variety of duties as well as in each departments of the enterprise in achieving the said goals and objectives. Above all, the business related to the business expected from the professional accountants is to be treated in accordance with the rules, with due diligence and dedication. Professional accountants undertake a bridge between their clients and government agencies due to their duties and responsibilities. It also plays an active role in ensuring the distribution of income and expenditure within the enterprise, as well as transferring the related records to the relevant institutions of the state. It is often the case that mistakes and delinquencies in the work done by professional accountants are caused by will or unwillingness. Although there are punishments in the face of various rules and negatives for the prevention of mistakes and mistakes, many professional members do not exhibit any preventive behavior. The research was conducted with the aim of investigating the situation of mistakes and mistakes originating from the business or of professional members from the sample of Istanbul, and revealing the behaviors of accounting professions in case of error and fraud symptoms. 415 accounting professionals; Error, fraud and error statements and their behavior in relation to these elements have been collected and analyzed. According to research findings, the frequency of mistakes and deceit in Istanbul is quite high. However, Error, fraud and error statements in the face of accounting professionals without revealing any attitude, the customer has moved to the fear of losing. The other findings of the research that the year of study, level of education and the number of taxpayers have a significant effect on error, fraud and error indicators