Örgütsel stres ve yabancılaşma ile örgütsel özdeşleşme ilişkisi: Hastane örneği
Organizational stress and organizational relationship between foreign exercise: Hospital example
- Tez No: 458766
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ÇÖP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Stres, Örgütsel Yabancılaşma, Örgütsel Özdeşleşme, Organizational Stress, Organizational Alienation, Organizational Identification
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yapılan bu çalışmada İstanbul Bahçelievler Hastanesi ve Esenler Kadın Doğum Hastanesi sağlık personellerinde örgütsel stres ve örgütsel yabancılaşma ile örgütsel özdeşleşme arasında ilişki incelenmiştir. Araştırmada örneklem, 208 kadın, 122 erkek toplam 330 sağlık personelinden oluşmaktadır. Çalışmanın verileri, demografik bilgiler, örgütsel stres ölçeği, örgütsel yabancılaşma ölçeği ve örgütsel özdeşleşme ölçeği ile oluşturulmuştur. Ayrıca ortaya konan hipotezler ile sınanarak açıklanmaya çalışılmıştır. Elde edilen veri analizine uygun frekans analizleri, kullanılan ölçeklere uygun güvenilirlik analizleri çalışmada gösterilmiştir. Ayrıca örgütsel stres ve örgütsel yabancılaşma ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkiye uygun korelasyon analizleri de çalışmada gösterilmiştir. Ortaya çıkan analizlerin ışığında, personellerin cinsiyet, yaş, çalışma saati ve eğitim gruplarına göre örgütsel stres; haftalık çalışma süresi, hastanedeki görev, çalıştıkları servisten memnun olup olmama ve çalışma saatlerinin sorun olup olmama gruplarına göre örgütsel stres ve örgütsel yabancılaşma; gelir ve görev rollerinin belirli olup olmama gruplarına göre örgütsel stres ve örgütsel özdeşleşme algı düzeylerinin anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Ayrıca örgütsel stresin artması halinde örgütsel yabancılaşmanın arttığı, azalması halinde ise örgütsel özdeşleşmenin arttığı, örgütsel yabancılaşmanın azalmasında ise örgütsel özdeşleşme algı düzeyinde de artış tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between organizational stress and organizational alienation and organizational identification in the health staff of Istanbul Bahcelievler Hospital and Esenler Maternity Hospital was investigated. The sample consisted of 330 health personnel, 208 female and 122 male. Demographic data, organizational stress scale, organizational alienation scale and organizational identity scale were used for the data of the study. It was also tried to be explained by testing hypotheses. Frequency analyzes suitable for the data analysis obtained are shown in the study of reliability analyzes appropriate to the scales used. In addition, correlation analysis between organizational stress and organizational alienation and organizational identification is shown in the study. In the light of emerging analyzes, organizational stress according to the sex, age, working hours and education groups of the staff; Organizational stress and organizational alienation according to the weekly working time, the duty in the hospital, whether they are satisfied with the service they are working with and whether working hours are problematic; The levels of organizational stress and organizational identification were not significantly different according to whether the income and task roles were specific or not. In addition, an increase in organizational stress increased the organizational alienation, an increase in the organizational identification, and an increase in the level of organizational identification perception in the decrease of organizational alienation.