Otel işletmelerinde örgütsel polika ve işe yabancılaşma arasındaki ilişkide iş stresinin düzenleyicilik rolü
The moderating role of job stress in the relationship between organizational policy and alienation in hotel businesses
  1. Tez No: 583341
  2. Yazar: HİLAL ARAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORHAN KARACAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Politika, İşe Yabancılaşma, İş Stresi, Organizational politics, Work alienation, Job Stress
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada otel çalışanlarının, örgütsel politika algılarının işe yabancılaşma ve iş stresi eğilimlerine olan etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu sayede otel çalışanlarının, örgütsel politikanın işe yabancılaşmalarına ve iş stresi yaşamalarına neden olup olmadığı, ayrıca aları arasında bir ilişkinin ya da etkinin olup olmadığı, varsa da bu ilişki ya da etkinin ne düzeyde olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında mutfak çalışanlarının demografik özelliklerine göre, algılanan örgütsel destek ve işe yabancılaşma düzeyleri arasında bir farklılığın olup olmadığı tespit edilecektir. Araştırmanın teorik kısmında bahsedilen algılanan örgütsel destek ile işe yabancılaşma ilişkisine ilişkin önermelerin ampirik olarak çözümlenmesi amacıyla, alan araştırması yapılmış ve veriler anket yolu ile toplanmıştır. Anket bilimsel açıdan güvenilirliği ve geçerliliği daha önceden kanıtlanmış ölçekler kullanılarak hazırlanmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulgular, Nevşehir'de bulunan üç, dört ve beş yıldızlı oteller ve turizm işletme belgeli restoranların mutfak bölümünde çalışmakta olan işgörenler ile sınırlıdır. Araştırma kapsamında 441 adet anket otel çalışanlarıyla yüz yüze görüşülerek ve anket bırakıp geri toplama yolu ile elde edilmiştir. Bu araştırmanın sonuçları uygun bir istatistiksel analiz bilgisayar programına veri girişi yapılmış ve uygun analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, çalışanların örgütsel politika algıları ile işe yabancılaşma düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki ve etkileşim bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca bu ilişkide iş stresinin düzenleyici rol oynadığı tespit edilmiştir. Öyle ki düşük stres düzeylerinde örgütsel politikanın işe yabancılaşmayı etkileme düzeyi anlamsız iken, orta ve yüksek stres düzeylerinde anlamlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the effects of organizational support perceptions of cuisine department employees on the tendency to work alienation. In this way, it has been tried to determine whether there is a relationship or effect between the level of organizational support perceived by the cuisine employees and their alienation from work and the level of this relationship or effect.Moreover, in scope of research, it will be determined whether there is a difference between perceived organizational support and employment alienation levels according to demographic characteristics of cuisine employees. In order to analyze empirically the propositions related to perceived organizational support and work alienation detailed in the theoretical part of the research,field survey was conducted and data were collected by survey technique.The questionnaire has been prepared using the scales that have previously been proven to be reliable and valid in terms of scientific. The findings of this study are limited to three, four and five star hotels in Nevşehir and employees working in the kitchen section of the tourism operation certified restaurants. Within the scope of the study, 441 questionnaires were obtained by face-to-face interviews with the kitchen workers and by collecting questionnaires. The results of this study were loaded into the convenient statistical analysis computer program and analyzed using appropriate analysis techniques. First of all, the perceived organizational support and work alienation levels of the kitchen workers who participated in the research were determined and then t-test and anova test were applied for the difference test whether there was a difference in these levels according to the demographic characteristics of the employees. Finally, the relationships between the variables were investigated by correlation and regression analysis. The results of the study showed that there was a significant and positive relationship between perceived organizational policy and employee alienation level. In addition, it was determined that job stress plays a moderator role in this relationship. In fact, In low stress levels, organizational policy has no meaningful effect on work alienation, but it is found to be significant effect in moderate and high stress levels.