Alkol bağımlısı bireylerin çocuklarında sürekli performans testinin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, depresyon ve anksiyete düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between continuous performance test and attention deficit/hyperactivity disorder (adhd), depression and anxiety in children of alcohol dependent individuals
  1. Tez No: 458775
  2. Yazar: MUHAMMET PARLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Depresyon, Anksiyete, Alkol Kullanım Bozukluğu, MOXO-CPT, Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, Depression, Anxiety, Alcohol use Disorder, MOXO-CPT
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Alkol bağımlısı bireylerin çocuklarında genel popülasyona göre belirgin olan psikopatolojiler mevcuttur. Alkol ve madde kullanım bozuklukları bu grupta genel popülasyona göre daha fazladır. Bağımlı bireylerin çocuklarında görülen alkol madde kullanım bozukluklarına yol açan etmenler de çeşitlidir. Sürekli performans testi; anksiyeteyi DEHB semptomlarından ayırt etmede güvenilir bir ölçüm aracıdır ve anksiyete-depresyon-dürtüsellik gibi iç içe girmiş örüntüleri teşhis edebilmektedir. Alkolik ebeveynlerin çocuklarında bu yöntemle yapılan ölçümlerde belirgin bozulmalar söz konusudur. Alkolik ebeveyinlerin çocuklarında görülen anksiyete belirtileri, DEHB semptomları, dürtüsellik, irritabilite, depresyon, dikkat ve zamanlama sorunlarına yapılacak zamanında ve etkin müdahaleler bu çocuklarda bağımlılık gelişimini önlemede etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
The children of the parents with alcohol abuse have marked psychopathology compared to the children of the parents with non-alcohol abuse. They have more alcohol use problems than the others. The children of parents with alcohol abuse have various kind of reasons that cause alcohol use problems. Continuous Performance Test is reliable method to determine the symptoms of ADHD and give an opportunity to identify complex and nested patterns such as anxiety, depressionandimpulsivity. The children of parents with alcohol abuse were discussed in specific impairments via measure with this method. The symptoms of anxiety and ADHD, impulsivity, irritability, depression, attention and time problems in children of parents with alcohol abuse should be treated at the right time and thus it will prevent the development of addiction in children.