Motivasyon faktörleri ile performans değerlendirme sisteminin etkinliği arasındaki ilişki: Kilis Devlet Hastanesinde alan araştırması
Motivation factors and performance evaluation system activity relationship between field research in Kilis State Hospital
- Tez No: 458806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SANİ MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, motivasyon araçları, performans, performans değerlendirme
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Motivasyon, insanları belirli bir amaca doğru yönlendirmektir. Yöneticiler, çalışanlarından daha yüksek bir performans almak için bazı motivasyon araçlarını kullanmalıdırlar. Çalışanlarının motivasyonunun yüksek olduğu bir işletme çalışanlarından çok daha fazla verim alacaktır. Motivasyon ve performans birbiriyle bağlantılı konulardır. Çalışanların motivasyonu yükseltilerek onlardan daha iyi performans alınabilir. Etkili bir performans değerlendirme ile de çalışanların motivasyonları arttırılır. Bu sayede çalışanlardan daha yüksek fayda sağlanır. Kilis Devlet Hastanesinde görev yapan 124 çalışan üzerinde çalışanlarının motivasyon faktörleri ile performans değerlendirme sisteminin etkinliği arasındaki ilişki alan araştırması yapılarak ölçülmüştür. Bu çalışma sağlık sektöründe motivasyonel faktörlerin performans değerlendirme sisteminin etkinliği üzerine yapılan ilk araştırmadır. Elde edilen bulgulara göre motivasyon faktörlerinden geliştirme ile ücret ve değerlendirme, çalışanların performans değerlendirme sistemine yönelik algı üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Motivation is to lead people to a certain purpose.Itredirectsthemtomeettheexpectations of businesses. Managers should use motivation tools to get higher performance from their employees.Businesses of high motivated employees get more productivity from employees. Motivation and performance are interrelated issues. If the motivation of the employees increases, better performance can be obtained. The motivation of employees with effective performance evaluations is increased. In this way, a higher benefit is provided from the employees. The relationship between the motivation factors of employees and the effectiveness of the performance evaluation system has been measured with field research for 124 employees who are working in Kilis State Hospital.This studyin health sector is the first research about the effectiveness of the performance evaluation system of motivational factors. According to the findings of the study, the two motivational sub-dimensions- empoverment, fair and evaluation- have an impact on the employees' perceptions toward the effectiveness of performance appriasal system.