Kamu kurumlarında görev yapan yöneticilerin motivasyon düzeylerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma: Sultangazi ilçesi örneği
Motivation of managers at public institutions in the district of Sultangazi̇
- Tez No: 458807
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Kamu Yönetimi, Yönetim Kalitesi, İş Doyumu, Örgüte Güven, Çalışanlarla İlişkiler, Motivation, Public Sector, Administration, Management, Job Satisfaction, Human Resources
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu kurumlarında görev yapan yönetici personelin motivasyon düzeylerini, onları motive eden faktörlerin ne derece karşılanıp karşılanmadığından yola çıkarak bu konuya yönelik algı ve etkileri araştırmaktır. Araştırmanın literatür incelemesi kapsamında öncelikle, kamu hizmetleri ve kamu kurumları kavramlarından hareketle kamu kurumlarında yönetim kamu kurumu yöneticiliği ile ilgili temel unsurlar, kamu hizmetlerinin önemi ve özellikleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve türleri ortaya konmuştur. Ardından motivasyon ve motivasyonu oluşturan unsurlar, motivasyon teknikleri ve motivasyon kuramları incelenerek bu kapsamda moral ve motivasyon ilişkisi aktarılmış ve motivasyon teorileri incelenmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında, kamu kurumlarının yönetiminde motivasyon ve motivasyonu etkileyen faktörler, yönetimle ilgili temel kuramlar ve bu kurumların motivasyonla ilişkisi de incelenmiştir. Araştırmanın uygulama bölümü kapsamında İstanbul ili Sultangazi ilçesi örneğinden hareketle kamu kurumlarında görev yapan yöneticilerin motivasyon düzeyleri ve bu düzeyler arasındaki farklar incelenmiştir. Araştırma anket uygulaması üzerinden gerçekleştirilmiş ve analiz ve bulgular istatistiki tablolar yardımıyla paylaşılmıştır. Araştırmada kapsamında, iş doyumu, örgüte güven, çalışan davranışları ve bu değişkenlerin yönetim kalitesi ve motivasyon ile olan ilişkileri incelenmiştir. Araştırma neticesinde elde edilen bulgular incelendiğinde, yöneticilerin iş doyumu ve örgüte güvenlerinin motivasyonlarını olumlu olarak etkilediği ve çalışan davranışlarının ise motivasyonu olumlu yönde etkilemediği tespit edilmiştir. Ayrıca iş doyumu, örgüte güven ve çalışan davranışlarının, yönetim kalitesinin olumlu yönde etkilemediği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study sought to determine the level of motivation of managers in the Istanbul district of Sultangazi, analyze what factors affect their motivation and evaluate what the government is doing to contribute to that motivation. Study's literature research, introduces the survey of a sample of public sector managers from which partly relates basic information about public service, public sector administration, types of public service, and what services are offered by the offices of the managers in the sample group. Following, details motivational theory, techniques used to motivate employees, and other factors that contribute to or decrease motivation. The motivation of public sector employees and the importance of motivating workers who deal with the public are discussed in the next section. Next part looks at the sample group in terms of managers' level of motivation and what factors affect this based on their responses to the survey. The final section brings together all of the above in an evaluation of motivation among public sector managers in the district of Sultangazi. The evaluation considers the responses of managers from the sample group on such aspects as job satisfaction, trust in employer and attitude of employees for whom the manager is responsible against demographic information, quality of management, and level of motivation. Study shows it was determined that while job satisfaction and trust in the institution positively affect the motivation of public sector managers in the district of Sultangazi, employee attitude has little bearing.