Psikolojik güçlendirme ile iş yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi:Hizmet sektöründeki çalışanlar üzerine bir uygulama
- Tez No: 458809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Güçlendirme, İş Yaşam Kalitesi, Hizmet Sektörü, Çalışanlar, Psychological improvement, Qualitiy of Business Life, Service industry, Employees
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma ile; hizmet sektöründeki çalışanların Psikolojik Güçlendirme ile İş Yaşam Kalitesi algı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma ile İş Yaşam Kalitesine etki yapan faktörlerdeki olumlu iyileştirme sağlamak ile Psikolojik Güçlendirme düzeylerini arttırmak hedeflenmiştir. Araştırma kapsamına kamu kurumlarının halkla ilişkiler bölümünde farklı kademelerdeki çalışanlar ile banka, postane ve okullardaki çalışanlar alınmıştır. Araştırmada Psikolojik Güçlendirme ile İş Yaşam Kalitesi ölçeklerinden oluşan anket uygulaması yapılmıştır. Kolayda örnekleme metoduyla ankete katılanlar belirlenmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiki metodlar kullanılmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişken arasındaki ilişkiler ve etkileri korelasyon ve regresyon analizleri ile test edilmiştir. Analizler sonucunda iş yaşam kalitesi düzeyi yüksek, psikolojik güçlendirme düzeyi ise çok yüksek bulunmuştur. İş yaşam kalitesi düzeyleri ve alt boyutları ile, genel psikolojik güçlendirme düzeyleri ve alt boyutları düzeyleri arasında ilişki bulunmuştur. Psikolojik güçlendirme düzeyleri ile iş yaşam kalitesi düzeylerinin üzerine etkisi incelendiğinde aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkmıştır; Psikolojik güçlendirme düzeylerinin geliştirilmesi iş yaşam kalitesi düzeyine arttırmaktadır. İş yaşam kalitesinin iş ortamı açısından; anlam ve özerklik boyutları, çalışma şartlarında anlam ve yetkinlik boyutları sağlanan hizmetler açısından özerklik boyutu, genel iş yaşam kalitesi üzerinde ise yine anlam ve özerklik boyutlarının olumlu etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyse the correlation among the employees of service industry in terms of psychological strengthening and the perception level of business life quality . Additionally, improvement regarding to factors that have impacts on the quality of business and increasing the level of pschological strengthening is planned to be achieved. Participants consist of employees from Public Relations Department of Public Institutes, bankers and workers from several schools. The survey is made by using scale method which is consisting of Psychological Strengthening and Business Life Quality scales. The participants have been chosen by convenience sampling method. Descriptive statistical methods have been used in order to analyze the data. The relationship and impacts between dependent and independent variables have been tested by correlation and regression analyses. Considering the results of analyses, level of business life quality appears to be high and psychological strengthening much higher. It is also found out that there is a strong tie between the level of business life quality- its sub-dimensions and general psychological strengthening- its sub-dimensions. As a result of analyses, the outcomes of this research is mentioned below. Improving the psychological strengthening level leads the increase in the level of business life quality. It is also discovered that there are positive effects of business life quality in the sense of job context, meaning and self determination dimensions on working conditions, meaning and perfection dimensions in the sense of provided services and regarding to the general business life quality.