Öğretmenlerde algılanan örgütsel destek ile eğitim denetmenlerine yönelik tutum arasındaki ilişki
  1. Tez No: 458810
  2. Yazar: SEVGİ NÜKET SÜZERLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFA SEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Destek, Eğitim Denetmenliği, Müfettiş, Öğretmen, organizational support, education inspector, investigator, teacher
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Öğretmenlerin örgütsel destek algısı ile eğitim denetmenlerine yönelik tutumları arasındaki ilişkilerini belirlemek, algılanan örgütsel destek ile eğitim denetmenlerine yönelik tutumun, öğretmenlerin demografik özelliklerine göre farklılaşma durumunu incelemek amacıyla gerçekleştirilen araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2012-2013 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Ataşehir ilk ve orta öğretimde görev yapan 465 öğretmene uygulanmıştır. Anket sonuçları bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan demografik özelliklerin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, örgütsel destek ve müfettişlere karşı tutum düzeylerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine göre örgütsel destek ve müfettişlere karşı tutum düzeylerinin farklılaşmasının incelenmesinde t testi, tek yönlü anova ve tukey testlerinden faydalanılmıştır. Katılımcıların örgütsel destek algıları ile müfettişlere karşı tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesinde korelasyon analizinden, örgütsel destek algılarının müfettişlere karşı tutumları üzerindeki etkilerinin incelenmesinde ise regrasyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin orta düzeyde örgütsel destek algısına sahip oldukları ve yine orta düzeyde müfettişlere karşı tutumlarının olduğu belirlenmiştir. Demografik özelliklerine göre örgütsel destek algılarında ve müfettişlere karşı tutumlarda farklılaşmalar olduğu da ortaya konulmuştur. Araştırmada öğretmenlerin örgütsel destek algıları ile müfettiş tutumları arasında anlamlı ilişkilerin olduğu ve örgütsel destek algısının yükselmesinin, öğretmenlerin müfettişlere karşı tutumlarını olumlu düzeyde artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The following conclusions were reached in the study for the purpose to determine the relationship between teachers' perception of organizational support and teachers' attitudes towards training examiners, and to analyze attitudes towards inspectors differentiated according to demographic characteristics of teachers with perceived support: The questionnaire prepared for this purpose was applied to 465 teachers working in primary and secondary school education in İstanbul, Ataşehir district in 2012-2013 academic years. The survey results were analyzed in computer environment by means of SPSS 17.0 statistical software package program. The mean and standard deviation statistics were used to determine demographic characteristics of participants in the study, frequency and percentage statistics, organizational support and the level of attitudes towards investigators. T test, one way Anova and Tukey tests were utilized in analysis of differentiation level of the organizational support and attitudes towards inspectors according to demographic characteristics of participants. Whereas correlation analysis was used for determining the relationship between participants' perception of organizational support and attitudes towards the investigators, the effects of perceptions of organizational support on attitudes towards investigators was measured with regression analysis. In result of the study the teachers' perception of organizational support and attitudes towards investigators were determined as moderate level. According to demographic characteristics, the differentiation in both perceptions of organizational support and attitudes towards investigators was introduced. The study was concluded that there is a meaningful relationship between teachers' perception of organizational support and attitudes towards inspectors, and when perceptions of organizational support rise, teacher's attitudes towards investigators increase positively.