Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin kurumsallaşmasının önündeki psikolojik engeller
  1. Tez No: 458813
  2. Yazar: GÖKMEN GÖKÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kobi, Kurumsallaşma, Finans, SMEs, Corporate Governance, Finance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
KOBİ'ler dünya ekonomisine; yatırım, üretim, istihdam ve oluşturdukları katma değerle katkıda bulunurken, diğer taraftan da esnek üretim yapılarıyla ülkenin tümüne yayılmış olmalarından dolayı bölgesel ekonominin gelişmesine yardımcı olmaktadırlar. Türkiye'deki işletmelerin büyük bir çoğunluğu KOBİ niteliğindedir. Bu şirketler ayakta kalabilmek için kurumsallaşmanın gereklerini belli bir ölçüde sağlamak zorundadırlar. Bununla birlikte ticari ve ekonomik anlamda büyümek ve varlıklarını sürdürmek için uluslararası ticari ilişkilere girmek mecburiyetindedirler. Çünkü günümüzde küreselleşmenin etkileri bu gelişmeleri KOBİ'ler içinde kaçınılmaz kılmaktadır. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) tüm ülkelerde belirgin bir ağırlığa sahiptirler ve ekonomilerin barometresi olarak değerlendirilirler. Büyük firmalardan farklı olarak kendilerine özgü benzersiz yönetim sitillerine, farklı organizasyonel yapılara ve farklı yönetimsel yaklaşımlara sahiptirler. Sahip oldukları karakteristik özellikler sebebiyle, bir takım avantajları ve dezavantajları söz konusudur. Bu firmalarda geleneksel yönetim anlayışının firma bünyesine direk olarak uygulandığında, organizasyonel ve yönetimsel anlamda bazı önemli problemler oluşmaktadır. Bunun en temel sebebi ise günümüzdeki yönetim anlayışındaki değişimdir. Firmalar bu noktada yaşamalarını sürdürebilmek için yeni stratejiler arama zorunluluğundadırlar.
Özet (Çeviri)
SMEs in the world economy; investment, production, employment and contribute added value they create, because they are spread to all the countries with flexible production structure on the other hand they help the development of the regional economy. The vast majority of businesses in Turkey is the nature of SME. These companies are the need of institutionalization in order to survive they must provide a certain degree. However, trade and growing economic and obliged to enter into international trade relations continue to exist. Because today, the effects of globalization is inevitable that developments in SMEs. Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs) have a significant weight in all countries and are considered a barometer of the economy. Unlike larger firms with their own unique management style, have different organizational structures and different administrative approach. The owners because they are characteristic is a number of advantages and disadvantages mentioned. When these firms applied directly to companies within the traditional management approach consists in some important organizational and managerial problems. If that's the main reason is the change in current management. Companies new strategies to sustain their life at that point required search requirements.