Yaratıcı drama etkinliklerinin ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin duygusal zekâ gelişimine etkisi
The effect of drama activities on 4th grade primary school students development of emotional intelligence
- Tez No: 458814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHAK HALİM ULAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Emotional Intelligence, Drama activities, Primary school 4th grade
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin duygusal zekâ becerilerini geliştirebilmek için yaratıcı drama etkinliklerinin ne derece etkili olduğunu belirlemek ve elde edilen sonuçlara göre öneriler geliştirmektir. Çalışma grubunu, 2014–2015 eğitim-öğretim yılında Bolu ili Merkez ilçesinde MEB'e bağlı bir ilkokuldaki iki 4. sınıf şubesi oluşturmaktadır. 4/A sınıfı kontrol grubu, 4/B sınıfı ise deney grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma, ön-test son-test kontrol gruplu, deneme modelindedir. Araştırmanın kuramsal boyutu literatür taraması yapılarak oluşturulmuştur. Araştırmanın verileri; alt problemlere, ilgili kaynaklara dayanarak geliştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak da araştırmacılar tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ve Küçükkaragöz ve Kocabaş (2012) tarafından geliştirilen“Çocuklar için Duygusal Zekâ Ölçeği”kullanılmıştır. Deney grubundaki çocuklara 12 hafta süresince toplam 21 drama etkinliği uygulanmıştır. Kontrol grubunda günlük eğitim-öğretim etkinliklerine herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. 12 haftalık sürecin ardından deney ve kontrol gruplarına aynı ölçekler son-test olarak tekrar uygulanmış ve toplanan veriler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Çalışmada, veriler SPSS(Statistical PackageforTheSocialScience) 21.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular tablo şeklinde sunularak yorumlanmıştır. Araştırmada bağımsız gruplar arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını test etmek için T testi (Independent Samples T Test) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is determining the effecttiveness of creative drama activities and developing suggestions according to result obtained for improvement the amotional intelligence skills of the 4th grade primary school studentsThe research group constitutes two 4th grade branches in a primary school attached to MEB in the central district of Bolu in the academic year of 2015-2015. 4/A Class is specified as control group and 4/B class determined as experimental group(Class in which drama activities are held). The research has trial model of pre-test, post-test control group. The theoretical dimension of the research was formed by literature review. Data from the research; developed based on sub-resources, related resources. Personal data form developed by researchers and“Emotional Intelligence Scale for Children”developed by Küçükkaragöz and Kocabaş (2012) were used as data collection tools. Total of 21 drama activities were administered to the children in the experimental group for 12 weeks. The control group was not involved in any intervention in the day-to-day educational activities. After 12 weeks of follow-up, the same scales were re-administered as a post-test to the experimental and control groups and the collected data were analyzed and evaluated. In the study, the data were analyzed using the SPSS (Statistical Package for the Social Science) 21.0 package program. The results are presented in the form of tables. The T test (Independent Samples T Test) was used to determine whether the difference between the independent groups was meaningful in the study. Significance of statistical results was studied at p 0,05).